Ha vett ilyen kétszersültet, ne fogyassza el!

MTI/Nébih

2021.01.21. 17:40

Ha vett ilyen kétszersültet, ne fogyassza el!
Fotó: Nébih

Visszahívták a terméket.

Hirdetés

Hirdetés

Etilén-oxid szennyezettség miatt visszahívtak egy kétszersültet január 21-én.

A Knäckebröd Flerkorn nevű, 250 grammos, többgabonás kétszersült gyártója, a finn Lantmännen Cerealia, a magyarországi forgalmazója az IKEA.

Az IKEA közölte: a visszavételhez nem szükséges a vásárlást igazoló blokk vagy nyugta bemutatása.

A kétszersültet a felhasznált szezámmag etilén-oxid szennyezettsége miatt kellett visszahívni a kétszersültet. A termékvisszahívás kizárólag a 3067203 tételszámú és a 2021.02.13. minőségmegőrzési idejű termékekre vonatkozik.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

Az IKEA az MTI-vel közölte: eddig nem kaptak arról értesítést, hogy vásárlóik bármiféle egészségi problémát észleltek volna, ugyanakkor elővigyázatosságból az IKEA azonnali hatállyal leállítja a termék árusítását, és visszahívja azt.
Kérik, akik rendelkeznek a sokmagvas ropogós kenyérrel, a terméket ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza bármelyik IKEA áruházba, a Svéd Finomságok Boltjába. További információk az IKEA.hu weboldalon vagy a +36 1 460 31 60 információs telefonszámon.

Az etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz, használják intermedierként más szerves anyagok előállítására (pl. etilén glikol), orvosi berendezések sterilizálására és egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésére.  (pl. Indiában a szezámmagot szalmonella ellen). Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. Az etilén-oxid hosszútávú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát (genotoxikus karcinogén). Az Európai Unióban a termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg.

Miután 2020 szeptemberében kiderült , hogy az Indiából származó szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett etilén-oxiddal, az Unió területén számos intézkedést vezettek be.  Egyrészt minden Indiából Európába induló szezámmag szállítmányt hivatalos bizonyítvánnyal kell kísérni, amely tanúsítja, hogy a termék megfelel az európai szabályoknak. Másrészt az Indiából érkező szállítmányokat kiemelten ellenőrzik az első Uniós belépési pontokon. Az etilén-oxidra vonatkozó határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat és az azokból készült termékeket kivonják a forgalomból, illetve visszahívják.

termékvisszahívás

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés