Hálapénz: 50 fős főosztály vizsgálja majd az eseteket

hvg/inforádió

2021.01.18. 17:37

Hálapénz: 50 fős főosztály vizsgálja majd az eseteket
Illusztráció: pixabay.com

Névtelen feljelentés alapján is indíthatnak vizsgálatot.

Hirdetés

Hirdetés

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) egyik most felállított, 50 fős főosztálya fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket – mondta az Inforádiónak Samu Attila dandártábornok, a Belügyminisztérium sajtófőnöke - írja a hvg.hu.

Samu azt is elmondta, hogy az NVSZ március 1-jétől alkalmazhatja az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatot, amely az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választókra vonatkozik.

A megbízhatósági vizsgálat olyan, a valóságban is előforduló élethelyzet mesterséges kialakítása, amely lehetővé teszi annak az ellenőrzését, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, hogy befolyásmentesen látja el a feladatát, vagyis jogszabályszerűen jár-e el – magyarázta a dandártábornok.

A vizsgálatok megindításához ügyészségi jóváhagyás lesz szükséges, és egy emberrel kapcsolatban évente háromszor lehet eljárni. Akár egy névtelen bejelentés után is indíthatnak eljárást.

A tavaly október elején elfogadott törvény értelmében idén már büntethető, aki hálapénzt fogad el. Aki lebukik, azt egy év börtönnel is sújthatják.

A kormány december végén úgy döntött, hogy erre az évre közel 2 milliárd forintot ad az NVSZ-nek létszámfejlesztésre, valamint a 2020–2022 közötti időszakra szóló, az úgynevezett Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia végrehajtására.

hálapénz

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés