Újra megrendezik az Erőművek Éjszakáját Borsodban is

Borsodihír

2021.09.24. 12:41

Újra megrendezik az Erőművek Éjszakáját Borsodban is

Október 8-án öt helyszínen is várják a látogatókat

Hirdetés

Hirdetés

A világjárvány okozta tavalyi kényszerszünet után október 8-án ismét várja látogatóit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szervezésében az Erőművek Éjszakája – az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvénye.

Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól – mondta el a rendezvénnyel kapcsolatban Horváth Péter János, a MEKH elnöke, aki hangsúlyozta, ha megismerjük az energiatermelés folyamatait, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni

Borsod megyében október 8-án öt helyszínen is várják a látogatókat, akik betekintést nyerhetnek az energiatermelés kulisszatitkaiba.

ALTEO

Az ALTEO – Kazincbarcikai Fűtőerőmű termeli meg Kazincbarcika távhőellátásához szükséges hőenergiát a vállalat 20 éves futamidejű szerződés keretében. A fűtőerőművet az ALTEO saját személyzettel üzemelteti. A beruházással egy technológiájában korszerű, működésével a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés gazdasági és környezetvédelmi előnyeit kihasználó létesítmény valósult meg. A zöldmezős beruházás során három gázmotort, valamint három forróvíz-kazánt építettek be. A gázmotorok fedezik a nyári hőigényeket, a fűtési időszakban a megnövekedett igényeknek megfelelően a kazánok is működésbe lépnek.

ALTEO – Kazincbarcikai Fűtőerőmű
3700 Kazincbarcika, Erőmű utca 3.

MIHŐ

A MIHŐ Kft. tulajdonában álló Bioenergy-Miskolc Kft. fűtőműve Miskolcon a Kilián városrész és a Dorottya utcai hőkörzetek megújulóenergia alapú ellátását biztosítja. A biomassza alapú fűtőműben egy Binder típusú 3 MW névleges teljesítményű kazán működik, a kazánházban megtermelt hőenergiát a MIHŐ Kft. Kenderföldi és Dorottya utcai hőközpontja továbbítja a fogyasztók felé. A látogatás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek az 1.100 lakás távhőszolgáltatását biztosító biomassza alapú fűtőmű üzemeltetésébe. Működés közben megtekinthetik a 3 MW-os biomassza elégetésre alkalmas kazánt, amely a legmodernebb műszaki megoldásokkal rendelkezik: automatikus teljesítmény- és tüzelőanyag-szabályozás, porleválasztó berendezés, 20 méter magas kémény.

Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. – Biomassza Fűtőmű
Miskolc, Muhi utca 33764/9 hrsz.

MIFŰ

Miskolcon megnyitja kapuit az MVM MIFŰ Kft. – Kombinált Ciklusú Erőmű, A Gázmotoros Erőmű, és a Fűtőmű is, amely fő tevékenységi körében kapcsolt villamos- és hőenergiát termel, illetve a Miskolc Avas és Belváros hőkörzetek felé 100%-os rendelkezésre állási tartalékot nyújt. Az erőmű a geotermikus hő betáplálás meghibásodása esetén, vagy a geotermikus kapacitás feletti hőigényeket elégíti ki Miskolc város avasi és belvárosi rendszerének biztonságos hőenergia ellátása érdekében. A Kombinált Ciklusú Erőműben az érdeklődők megtekinthetik a modern, földgáz tüzelésű gázturbinát, valamint a vele egy tengelyen lévő gőzturbinát. A Gázmotoros Erőműben a látogatás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek az 5 db gázmotoros termelő egységek működésébe, melyek kapcsolt hő és villamos energiát termelnek. A Fűtőműben azokat a forróvizes kazánokat lehet megnézni, amelyekben megtermelik Miskolc város avasi és belvárosi hőkörzete hőigényének kielégítéséhez szükséges, a megújuló és a kapcsolt kapacitás fölötti, többlet hőenergiát.

MVM MIFŰ - Kombinált Ciklusú Erőmű, Gázmotoros Erőmű, Fűtőmű
Miskolc, Tatár utca 29/a

KUALA

A KUALA Kft Tatár utcai hőközpontja távfűtési energiát ad át a Miskolci Geotermikus Rendszerből a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. belvárosi rendszere számára, amely 15 ezer lakást szolgál ki. A hőközpontban 3 db, összesen 20MW teljesítményű lemezes hőcserélő működik. A hőközpont látogatása során megismerhetjük a Miskolci Geotermikus Rendszer működését (kitermelő kutak, visszasajtoló kutak, Kistokaji Hőközpont, Kistokaj- Avas távvezeték, Avas-Tatár utca távvezeték, üzemirányítás), a természeti erőforrásnak (geotermikus energia) a szakszerű, környezetbarát és gazdaságos technológiával történő hasznosítását.

KUALA Kft. Tatár Utcai Hőközpont
Miskolc, Tatár utca 29/a

MVM Balance

Bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az MVM Balance Zrt. Sajószögedi Gázturbinás Gyorsindítású Erőművébe is. A nyílt ciklusú tartalék erőművet az országos villamos hálózat teljesítményhiánya esetén a rendszerirányító indítja. Alaphelyzetben az erőmű készenlétben áll, üzemelése esetén a gázturbina olaj elégetésével az országos villamos hálózatba táplál villamos energiát. A látogatók betekintést nyerhetnek egy tartalék gázturbinás erőmű életébe, megismerkedhetnek a mindennapi feladatokkal, és megnézhetik az erőmű fő- és segédtechnológiai területét.

MVM Balance Zrt. Sajószögedi Gázturbinás Gyorsindítású Erőmű
​3599 Sajószöged, Bábai út külterület (Hrsz. 0112/6)

Erőművek Éjszakája

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés