Hirdetés
Hirdetés

Legyünk körültekintőek a karácsonyi díszek vásárlásánál!

| 2021. 12. 10. | 09:23:00
Sok az életveszélyes termék is.
Legyünk körültekintőek a karácsonyi díszek vásárlásánál!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fogyasztóvédelmi hatóság idén is elvégzi a fényfüzérek és dekorációs célú világítástechnikai termékek szezonális ellenőrzését. Első körben a termékek több mint háromnegyede nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumának vizsgálatán a problémás árucikkek egyszerre akár hét-nyolc szempontból is kifogásolhatónak bizonyultak – tájékoztatott december 10-én a minisztérium.

A vizsgált termékek áramütés- és tűzveszélyesek. Feltűnően gyakori hiányosság volt, hogy a vezetéket nem rögzítették megfelelően, kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el. Gyakran ajánlottak kültéri használatra nem vízálló terméket. A hiányosságok az áramütés, égési sérülés, lakástűz veszélyével fenyegetnek. Ezen felül huszonegy terméket kell visszahívni a vásárlóktól azért, mert kigyulladhatnak és rázhatnak is.

A legtöbb veszélyes termék szokás szerint piaci, vagy alkalmi árusítóhelyekről származott. Észre is vehető akár a pimaszság, a veszélyes termékeken általában nem szerepel a gyártó és importáló neve, márka vagy azonosító jele és címe, nincs típus- vagy modellszámuk, nem tüntetik fel rajtuk a műszaki adataikat.

Hirdetés
Hirdetés