Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hibás gép miatt vesztette el karját egy borsodi férfi

| 2018. 04. 26. | 15:44:00
Súlyos mulasztás történt a miskolci ügyészség szerint.
Hibás gép miatt vesztette el karját egy borsodi férfi
Hirdetés
Hirdetés

Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség egy cég vezetőjével szemben, miután egy munkahelyi baleset nyomán a társaság egyik betanított munkása elvesztette a karját - tájékoztatta a vádhatóság az MTI-t április 26-án.

A még 2016-ban történt esetet ismertetve az ügyészség közölte: a fiatal férfi feladata volt többek között egy tésztagyúró gép üzemeltetése.

Az egyik munkafolyamat befejeztével felnyitotta a gép védőrácsát, hogy a szerkezetbe benyúlva a maradék tésztát eltávolítsa, a gép azonban nem állt le, és a forgó keverőlapátok berántották a karját. Végtagja annyira roncsolódott, hogy amputálni kellett.

A vele dolgozó ipari tanuló a vészkapcsolót sem tudta elérni, mert az a gép fal felőli oldalán volt. 

Az ügybe bevont szakértő megállapította, hogy a gépről eltávolították a biztonsági kapcsolót, melynek feladata az volt, hogy a védőrács kinyitásakor automatikusan leállítsa a berendezést. Ezen túlmenően a gépet szabálytalanul helyezték el az üzemben oly módon, hogy a vészkapcsoló elérhetetlen volt.

Ezekről a hibákról a cég ügyvezetője is tudott, ennek ellenére nem intézkedett a dolgozók munkabiztonságának biztosításáról.

Mulasztása egyenes okozati összefüggésben áll a bekövetkezett tragikus balesettel - közölte az ügyészség, megjegyezve: a társaság vezetőjével szemben felfüggesztett fogházbüntetést és vezető tisztségétől mint foglalkozástól eltiltást indítványozott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés