Hirdetés

Megtagadták a cserkész szó használatát a sajókazai romáknak

civishir.hu

2018.07.11. 09:29

Megtagadták a cserkész szó használatát a sajókazai romáknak
Orbán Viktor a felújítást követő avatón. (Fotó: lokál)

Borsodban úgy tűnik, Isten előtt nem mindenki egyenlő.

Hirdetés

A sajókazai Ámbédkar iskola cserkészcsapatot szeretett volna indítani, de a Magyar Cserkészszövetség nem fogadta őket – írja a 168 óra.

Azt a választ kapták, hogy sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé.

A borsodi iskola alapítói tíz évvel ezelőtt azt a célt tűzték ki, hogy azokat a gyerekeket is érettségihez juttatják, akikről az állami- és a kormány által is kiemelten támogatott egyházi közoktatás lemond. Ezek a diákok magukkal hozzák a generációkon megtörhetetlenül átörökített szegénységet, a kirekesztettséget, amiből az érettségi megszerzése jelenthetné a kiutat.  Az iskola ennek szellemében az összes integrációs lehetőséget megragadja, hogy a tanulók találkozhassanak a gettón kívüli világgal. Hallgatóik jelentős része ugyanis a környék szegregált, cigány általános iskoláiból érkezik, ahol nem találkoztak más társadalmi réteghez tartozó osztálytársakkal.

2017-ben a Magyar Cserkészszövetséghez fordultak, ahol a csapatindítás feltétele, hogy az alakuló csapat tagjai együtt táborozzanak és egy vezetőképzésen is részt kell venni.

A lap szerint, mikor a szövetségnél megtudták, hogy roma fiatalok is lennének a táborozók között, akkor elutasították a jelentkezést és az addig befizetett pénzt is vissza akarták küldeni.

Az iskola nem fogadta ezt el, mert akkor még úgy tűnt, hogy egy másik táborba be tud kerülni a borsodi csoport. Ám ott is falakba ütköztek, ezért egyetlen helyi cserkésztáborban sem tudtak részt venni, de még azok az ifjúsági vezetők sem, akik velük dolgoznak.

A cserkészszövetség azt közölte a sajókazaiakkal, hogy megtiltják nekik a cserkész szó használatát is! 

A lap megkereste a szövetséget, de csak általános és kitérő válaszokat kaptak a kérdéseikre. Nem adtak konkrét választ, hogy hány roma származású fiatal van köztük, vagy hogy ebből hány gyerek hátrányos helyzetű. A válasz az, hogy a „Magyar Cserkészszövetség értékközpontú szervezet: az integrált nevelésben hisz és tevékenységét is ennek megfelelően végzi. Ezért nem tartja nyilván sem a tagok, sem a vezetők nemzetiségi/etnikai vagy hátrányos helyzetre vonatkozó hovatartozását.”

Nagykovácsiban a Teleki-Tisza-kastélyt és parkot a cserkészszövetség 2013-ban kapta meg, melyet 2,5 milliárd forintos állami pénzből újították fel és tavasszal Orbán Viktor mondta, hogy „az épület nem ajándék, hanem lehetőség a cserkészszövetség kiteljesedésére, közösségépítésre.”
romaSajókazaMagyar Cserkészszövetség

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés