Hirdetés

Vérnyomáscsökkentőjét kivonják a forgalomból? Tegye ezt!

Cívishír/unideb.hu

2018.07.05. 18:32

Vérnyomáscsökkentőjét kivonják a forgalomból? Tegye ezt!
fotók: unideb.hu

Csaknem 150 ezer hipertóniást érint - hangzott el Debrecenben.

Hirdetés

Csaknem 150 ezer hipertóniás beteg terápiáját érinti az, hogy szennyezett hatóanyag miatt szerdán több vérnyomáscsökkentőt kivontak a forgalomból. A betegek teendőiről a Debreceni Egyetem szakembere tartott tájékoztatót - írták az unideb.hu-n.

A betegek biztonsága érdekében, elővigyázatosságból az úgynevezett valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentők egy részét kellet kivonni a forgalomból, miután kiderült, hogy szennyezett az egyik kínai hatóanyaggyártó által előállított összetevő.

Hazánkban a 3 és fél millió hipertóniás beteg közül megközelítőleg 200 ezren használnak valamilyen valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőt, és 150 ezren lehetnek azok, akik a szennyezett hatóanyagú tablettákat szedik.
Páll Dénes, a Debreceni Egyetemen működő Regionális Hypertonia Centrum vezetője, a Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese azt tanácsolja a betegnek, elsőként azt nézzék meg a vérnyomáscsökkentő gyógyszerük tájékoztatójában, hogy az tartalmaz-e valsartant.


- Ha nincs ilyen összetevő, akkor lehet folytatni a terápiát, de nem szabad abbahagyni a vérnyomáscsökkentő szedését akkor sem, ha van benne valsartan – hangsúlyozta a szakember csütörtökön, a Klinikai Központban tartott tájékoztatón.
- A terápia megszakítása súlyosabb következményekkel járhat, mint a feltételezett minőségi hiba, ezért a betegek használják a náluk lévő készleteket, és folytassák a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését, de minél hamarabb keressék fel családorvosukat – hangsúlyozta Páll Dénes.
A szakember kiemelte: a Magyar Kardiológus Társaság, a Magyar Hypertonia Társaság és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egységes állásfoglalása az, hogy egy hónapon belül le kell cserélni az érintett vérnyomáscsökkentőket.

A betegeknek ezért érdemes mielőbb felkeresniük a családorvosukat, akik 15 alternatívát tudnak nyújtani a forgalomból kivont vérnyomáscsökkentő helyettesítésére. A forgalomból kivont, valsartan hatóanyagot tartalmazó vérnyomáscsökkentők listája megtalálható az OGYÉI internetes oldalán.

Debrecenmagas vérnyomáskivonás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés