Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar dráma napja Miskolcon

| 2018. 09. 22. | 16:26:00
Rusznyák Gábor az Édes Annáról is beszélt diákoknak.
A magyar dráma napja Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés

Háromszáz középiskolás vehetett részt különleges előadáson a Magyar Dráma Napja alkalmából a Miskolci Nemzeti Színházban.

A teátrum október 12-én tűzi műsorra Kosztolányi Dezső kisregényéből, az Édes Annából készült színpadi adaptációját. Ehhez kapcsolódóan tekinthettek be a kulisszák mögé a fiatalok. A darab politikai, történelmi háttere, a főszereplők érzelmi világa, az író mint narrátor szerepe az előadásban, az olvasás fontossága – mindezen érdekességekről mesélt Rusznyák Gábor a Nagyszínházba érkező fiataloknak a miskolci színház készülő új bemutatója kapcsán.

Az előadás rendezője és a színpadi adaptáció készítője a gyakorlatban is megmutatta a diákoknak, hogyan készül egy regényből színpadi átirat. Arra is rámutatott, hogy míg egy színdarabnál a szövegben csak a megszólalásokat és néhány szerzői utasítást látunk, így a karakter hátterét, érzéseit, történetét nekünk magunknak kell megfejteni, egy regényből készült drámánál ez éppen fordítva van: a regény pontosan felépíti azt a világot, amit meg kell jeleníteni a színpadon.

Az előadáson elhangzott regényrészletet a darab szereplői meg is elevenítették, így mutatva be, hogyan kelnek életre a színházban Kosztolányi mondatai.

A jelenetrészlet után maguk a színészek is elárultak néhány érdekességet az általuk játszott karakterről, a próbafolyamatról és a készülő előadásról. A programon résztvevő, többségében jövőre érettségiző diákok a rendhagyó színházi délelőtt után talán nem ijednek már meg, ha a kihúzott tételen majd Kosztolányi Dezső regényének címét olvassák.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés