Hirdetés
Hirdetés

12 év börtönt is kaphat a korrupt borsodi polgármester

| 2018. 10. 16. | 13:07:00
Egy borászati üzem építése kapcsán bukott le a politikus.
12 év börtönt is kaphat a korrupt borsodi polgármester
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású személy hivatali helyzetével előnyért visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Miskolci Törvényszéken a polgármesterrel szemben.

A vádirat szerint egy külföldi állampolgár borászati üzemet kívánt létesíteni egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben.

2016 tavaszán a beruházó – még az ingatlan megvásárlását megelőzően – felkereste a település polgármesterét, aki támogatásáról biztosította a tervezett fejlesztést, de azt kérte, a kivitelezéssel a nevelt fia által vezetett céget bízzák meg.

Az építészeti kivitelezéssel megbízott más cég 2016 augusztusában megkezdte a munkálatokat, amelyeket a vádlott – a szükséges engedélyek megléte ellenére – a helyszínen személyesen leállított, az ott dolgozó munkásokat pedig elzavarta, valamint telefonon bejelentést tett a helyi rendőrőrs vezetőjénél azzal a valótlan állítással, hogy a helyszínen dolgozó munkások őt megtámadták.

Ezt követően a vádlott a polgármesteri hivatalban megjelenő beruházóval közölte, a településen az ő engedélye nélkül semmi nem épülhet, és kizárólag ismerős céggel hajlandó együttműködni.

Utalt arra is, a tervezett beruházás nem fog megvalósulni, ha a megbízott kivitelezőt nem cserélik le.

Az ügyészség a minősített vesztegetés bűntettén túl, hivatali visszaélés bűntettével és büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésének vétségével is vádolja a polgármestert. A vádlott terhére rótt bűncselekmények – a halmazati szabályokra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek.

Hirdetés
Hirdetés