Hirdetés
Hirdetés

Ágyneműtartóban halt meg egy csecsemő Vattán

| 2018. 10. 11. | 17:12:00
Saját apja ejtette teherbe – többször is.
Ágyneműtartóban halt meg egy csecsemő Vattán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Törvényszék ítéletet hirdetett október 11-én annak a három vádlottnak az ügyében, akik ellen tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére, előre kitervelten, társtettesként elkövetett emberölés miatt indult eljárás.

Nem jogerősen a törvényszék elsőrendű vádlottat 25 év, míg másodrendű vádlottat 20 év fegyházbüntetésre ítélte. A harmadrendű vádlott esetében, aki egyben a bűncselekmény áldozata is volt 2 év szabadságvesztésre ítélte bíróság, melynek végrehajtást 3 évre felfüggesztette.

A megállapított tényállás szerint az egy háztartásban élő vádlottak rokonok, elsőrendű vádlott a másodrendű terhelt férje, míg a harmadrendű közös leánygyermekük.

Az elsőrendű vádlott az – akkor még fiatalkorú - harmadrendű vádlottat 2006-tól kezdődően, mintegy 10 éven át különböző szexuális cselekményekre kényszerítette. A külvilágtól elszigetelt lányt az apja többször megverte és megöléssel is fenyegette, amennyiben szólni mer bárkinek a történtekről. A másodrendű terhelt 2010 környékén szerzett tudomást férje és lánya kapcsolatáról, de az ellen semmit nem tett, belenyugodott.

Ebből az erőszakos kapcsolatból született meg 2011-ben az első- és a harmadrendű vádlottak közös gyermeke, akinek vér szerinti apját eltitkolták a lakókörnyezetük elől.

2015 végén – akkor már felnőtt korú - harmadrendű vádlott ismét várandós lett az apjától. A vádlottaknak abortuszra nem volt pénze, de megtartani sem akarták a gyermeket, így elhatározták, hogy megölik. A megfogant gyermeket és a terhesség tényét is megpróbálták eltitkolni környezetük elől. A lány nem járhatott el otthonról, bő ruhákba öltöztették, a várandósság előrehaladtával a hasát is lekötözték.

A harmadrendű vádlott a családi házuk egyik szobájában adott életet a babának, a lánynak az anyja segédkezett a szülésben. A szülésnél jelen volt a lány apja és a velük együtt élő kiskorú gyermekek közül három.

Miután a gyermek megszületett a másodrendű vádlott egy kabátba, majd pulóverbe tekerte és egy táskába helyezte. A táskát a házban található ágyneműtartóba rakták, majd ruha-, illetve ágyneműket helyeztek rá és sorsára hagyták az életképes újszülöttet.

A baba elhanyagoltság miatt 4 óra múlva meghalt.

Másnap a harmadrendű vádlott rosszul lett, mentőt hívtak hozzá. A vizsgálat során derült fény az előző éjszakai szülésre. A gyermek holttestét a nyomozó hatóság találta meg az ágyneműtartóban.

A Miskolci Törvényszék mindhárom vádlottat bűnösnek találta a csecsemő megölése miatt tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben. Az elsőrendű vádlottat szexuális erőszak, vérfertőzés miatt is elítélte a bíróság.

A vérfertőző apa és felesége a tetteikkel a családban élő további kiskorú gyermekeik erkölcsi fejlődését is veszélyeztették, ezért a bíróság kiskorú veszélyeztetése miatt is megállapította a bűnösségüket.

A bíróság a szabadságvesztések tartalmának megállapításakor valamennyi terhelt esetében enyhítő körülményként vette figyelembe büntetlen előéletüket. A harmadrendű vádlott esetében további enyhítő körülmény volt, hogy a feltárt esetnek nem csak terheltje, de egyben sértettje is volt. Az első- és másodrendű vádlottak vonatkozásában súlyosító körülményként értékelte a bíróság cselekményük elhúzódó jellegét.

Hirdetés
Hirdetés