Hirdetés

Súlyos sérüléseket szenvedett egy földre zuhanó munkás

borsodihir.hu

2018.10.10. 08:55

Súlyos sérüléseket szenvedett egy földre zuhanó munkás
Képünk illusztráció. (Fotó: pixabay)

Az encsi ügyészség pénzbüntetéssel sújtaná főnökét.

Hirdetés

Az Encsi Járási Ügyészség október 10-i közleménye szerint vádat emeltek egy 28 éves vállalkozó férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

A vádlott egy gazdasági társaság ügyvezetőjeként elvállalta Ináncs településen lévő családi ház tetőszerkezetének bitumenes lemezzel történő fedését. A munka elvégzéséhez a vádlott utasítása szerint május végén, délelőtt megjelentek az alkalmazottai, és közülük az egyik fémlétrán felmászott a 4,2 méter magasságú tetőre. A sértett a tetőn egy házilag átalakított falétrát, illetve egy toldó létrát helyezett el, és ezen állva, magasnyomású mosóval tisztította a tetőszerkezetet.

Miután végzett, a létrákat átrakta a másik munkaterületre, és folytatta a tisztítást, azonban a létra kicsúszott alóla, így a földre zuhant, amelynek következtében kézficammal és töréssel, agyrázkódással, májzúzódással, állkapocs, arccsonttöréssel és bordatörésekkel járó 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott a munkavégzés helyszínén nem intézkedett a lezuhanás elleni kollektív védelem kiépítéséről, nem biztosított a sértett dolgozó számára lezuhanás elleni egyéni védőeszközt, nem tartott megfelelő munkavédelmi oktatást, és nem építette ki előre megtervezetten a lezuhanás elleni kikötési pontokat. A munkavégzéshez használt átalakított falétráról és fémlétráról hiányoztak a csúszásgátló talpak, és a munkaeszközök nem feleltek meg a biztonsági és egészségügyi követelményeknek, előírásoknak.

Az Encsi Járási Ügyészség, figyelemmel arra, hogy a bűncselekmény 3 évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, az ügy megítélése egyszerű, a vádlott szabadlábon van, és a büntetés célja tárgyalás nélkül is elérhető, az új büntetőeljárási törvényben szabályozott büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében tárgyalás mellőzésével a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
MunkabalesetInárcsEncsi Járási Ügyészség

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés