A miskolci jogászképzést is méltatta a miniszter

MTI

2018.11.10. 08:11

A miskolci jogászképzést is méltatta a miniszter
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ösztöndíjakat adtak át.

Hirdetés

Hirdetés

– A kormánynak fontos, hogy erősek legyenek a vidéki állam- és jogtudományi karok– mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a nemzeti kiválósági jogászösztöndíjasok szakmai napján pénteken Budapesten. 

A miniszter kiemelte: nemcsak a három budapesti jog- és államtudományi kar, hanem az öt vidéki városban működő jogászképzés is fontos a kormánynak. Ezt bizonyítja az az ösztöndíjprogram is, amelyet minden félévben 250 vidéken tanuló jogászhallgató kap meg.

Nincs túlképzés

Trócsányi László kitért arra: – Magyarországon nincs jogásztúlképzés, a mostani hallgatóknak lesz helyük a munkaerőpiacon. A jó pozíciókért azonban verseny van, teljesíteni kell országos és nemzetközi versenyeken értük, és az Igazságügyi Minisztérium ösztöndíja is érték lesz majd a munkaerőpiacon - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a kormány minden évben 500 millió forintot ad az IM-nek a jogászképzést támogató ösztöndíjprogramokra, valamint kutatási és oktatásfejlesztési programokra. Az ugyanis,

hogy Magyarországon milyen jogászok dolgoznak majd húsz-harminc év múlva, a mai egyetemeken múlik.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az IM ösztöndíjasai a jövőben a magyar jogászság legkiválóbbjai lesznek.  Trócsányi László elmondta azt is, hogy mivel a mai, globalizált világ jellemzője, hogy mindent túlszabályoz, a mai joghallgatóknak jogszabályok dzsungelében kell majd dolgozniuk. A tárca munkájáról szólva ismertette: az IM méretét tekintve talán a legkisebb, ugyanakkor az egyik legfontosabb minisztérium. Ott készítik elő a jogszabályokat, emellett feladata együttműködni az Európai Unióval és képviselni Magyarországot, ha vitában áll az EU-val. Az IM ezenkívül kapcsolatot tart a jogászi hivatásrendekkel.

Megjegyezte: a minisztérium munkája csak akkor lehet teljes, ha mindezek mellett szoros kapcsolatban áll az állam- és jogtudományi karokkal is. 

A 2016 óta működő Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíj program keretében az öt vidéki jogi karról (Szeged, Debrecen, Pécs, Miskolc, Győr) tanulmányi félévenként összesen 250 hallgató részesül ösztöndíjban. Az ösztöndíjprogram szabályai szerint a pályázatokról az egyes karok döntenek a tanulmányi eredmény és a szakmai többletteljesítmények alapján. Akik bekerülnek a programba, azok fél évig havi 60 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek. Az ösztöndíjat a hallgatók minden félévben újra megpályázhatják.
Trócsányi Lászlójogászképzés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Hirdetés