Hirdetés
Hirdetés

A miskolci hős, aki a földről szolgálja az eget

| 2018. 11. 03. | 12:15:00
Egy kis falu aljegyzője, egyedülálló szülő és fáradhatatlan aktivista. Interjú Nagy Boglárkával.
A miskolci hős, aki a földről szolgálja az eget
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sárga helikoptert látni az égen, egyet jelent azzal, hogy valami baj történt, holott lehet, hogy épp nekik köszönhető egy élet. Nagy Boglárka a földről szolgálja az eget: évek óta részt vesz a légi mentők munkájának segítésében. Kiállításokat rendez, pályázik, futóversenyt szervez, és mindig új célok eléréséért dolgozik. Azt mondja, ha csak egy ember áll melléjük, már akkor is megérte.

Civilként érkeztél a légi mentés missziójába – honnan?
A közigazgatásból. Egy abaúji, 400 lelkes kistelepülésen, Szemerén születtem. Szülőfalumban 1995-ben kezdtem el dolgozni, majd 2003-ban lettem jegyző. Jelenleg az Ináncsi Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzőjeként dolgozom.  Munkám során ügyfelekkel is foglalkozom, és fontos számomra, hogy problémáik kezelésében támogatást nyújtsunk és segítsük a rászorulókat.

Aki arra teszi fel az élete javát, hogy azokon segít, akik maguk is segítenek, azt nagyon komoly belső erők mozgatják. Mitől és mikor jött az első impulzus?
Egyedül nevelem fiam, akivel néhány éve költöztünk Miskolcra. 2015-ben, gyermeknapon jártunk a miskolci repülőtéren. Ott láttuk meg a sárga helikoptert, és ismerkedtem meg a légi mentésben dolgozókkal, akik kedvesek, segítőkészek voltak. Ekként kerültem kapcsolatban a légi mentéssel. Hazaérkezve elkezdtem utánaolvasni, kerestem, kutattam, minél többet szerettem volna megtudni azokról a feladatokról, amit ők végeznek, tesznek, látnak el a mindennapokban. Láttam, mennyi mindenre lenne szükség a miskolci bázison, hogy milyen körülmények között élnek. Ekkor tudatosult, hogy kimondottan a légi mentésért tevő, együttműködő alapítvány, civil szervezet nincs. Magam mögött tudva a légi mentésben dolgozók támogatását, úgy döntöttem, megalapítom a Magyarországi Légimentésért Alapítványt. Ebben nagy segítségem, és mondhatom, hogy lelki támaszom volt, és mai napig is az, a barátnőm, dr. Arnóczki Tímea. 

Szenvednek valamiben hiányt a légi mentők? Miben tud segíteni nekik az alapítvány?
A segítség mindig jó, ha van, és szükség is van rá. Hét légimentőbázis van ma Magyarországon, amiből a budaörsi és a szentesi kimondottam légimentőbázisnak épült, korszerű épületben van. Balatonfüred esetében az épület fejlesztése szükséges. Sármellék, Pécs-Pogány, Debrecen és Miskolc esetében új bázisok építése lenne a fontos, melyhez támogatókat keresünk.

A tárgyi eszközök pótlása is folyamatosan szükséges; most ultrahang és mellkaskompressziós gépek beszerzését tűztük ki célul. De igyekszünk pályázatok segítségével a lakosság egészségkultúrája érdekében is programokat szervezni. Vándor-fotókiállítások szervezésével mutatjuk be a légimentőbázisok életet, a hétköznapi hősök munkában eltöltött idejét  Óvodákban és iskolákban előadásokat és életmentési ismereteket szervezünk és bonyolítunk le. Megszerveztük a közelmúltban az alapítvány életében az első futóversenyünket Miskolcon, amin – 3,5 és 12 kilométeres távokon – 488 fő fett részt, a családi sétán pedig több mint 180 fő. Az ultrahangra összegyűlt támogatás összege: 1,524 millió forint.

Mik a legtetemesebb költségek a légi mentésben?
A légi mentés költségvetését a fenntartó és üzemeltető Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tervezi, és biztosítja a működést. Az alapítvány együttműködési megállapodást kötött a kft-vel, ami alapján segíti a légi mentést. A működés költségeit a bér és járulékok, a dologi kiadások, felhalmozási, felújítási kiadások teszik ki. Mi a legtetemesebb költség? Ilyenkor azt mondom, hogy az emberi élet megmentése során nem szabad számolni, hogy mi és mennyibe kerül, kerülhet. A kerozin, a fenntartás egyébként mind-mind nagy nagy költséget jelentenek.

Az életmentéseken túl láttál-e közvetlen közelről sikertörténetet a hazai légi mentésben?
Mivel én a nem dolgozom légi mentőként, csak a bázisokon, a légi mentőkkel való találkozás során hallom az eseteket, valamint a fotókiállításra készülve ismerem meg az eseteket. A tárlat képeinek összeállítása során igyekszem valamennyi fotó mögött rejlő élettörténetet megismerni. De tudok sok-sok sikertörténetről, és nagyon megható, mikor a megmentettek közvetlenül hozzánk fordulnak, és mondják el a velük megtörtént esetet.

Egészen friss döntés: 2019 tavaszától a miskolci vagyonkezelő ingyenesen a légi mentők rendelkezésére bocsátja a helyi repülőteret. Miben áll ennek a lépésnek a valódi fontossága?
A Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. a miskolci repülőtér egy csökkentett területét a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ingyenes használatába adja. Mikor a sajtóban láttam, hogy megszűnik a miskolci repülőtér, azonnal megkerestem Pfliegler Pétert, Miskolc alpolgármesterét, aki rögtön segített, és megkezdődtek az egyeztetések a felek között. Az egyeztetési folyamatok során egyezség született, és a jelenlegi helyükön maradnak a légi mentők. A csökkentett területen lévő repülőtér alkalmas az egészségügyi gépen (mentőhelikopter) kívül más, magángépek fogadására is. A helikopter részére mindenképpen szükséges lesz egy korszerű hangár kialakítása, de az ideális egy új légi mentő bázis építése lenne a területen. Elmondható tehát, hogy a légi mentés a miskolci légimentőbázis illetékességi területén zökkenőmentesen működik tovább.

Hogyan néz ki egy ideális légimentőbázis? Milyen felszereltséggel rendelkezik?
Fontos a mentőhelikopter számára a megfelelő, fűthető bázis, a karbantartó és fertőtlenítő helyiségeket, a szociális blokkokat, a pihenőket és raktárakat is ideértve. Egy korszerű bázison mindennek megvan a helye!  Fontos például, hogy légi jármű biztonságos üzemanyagvételezése biztosítva legyen.

Egészséghősnek jelöltek az egyik szakmai portál szavazásán Szószóló kategóriában. Mit jelent ez számodra személyesen, és milyen üzenetet közvetíthet a nagy nyilvánosság felé, ha esetleg nyersz?
Mikor megkaptam az értesítést a jelölésről, nagyon meghatódtam, és az jutott eszembe, hogy ha a szakmai zsűri támogat, akkor a címmel járó támogatás is egy ultrahang beszerzést szolgálja majd. Sokszor nehéz a támogatók „felkutatása”, de most azt érzem, jó amit teszünk, amiét az alapítványt létrehoztam, és ez a fajta megerősítés azt jelenti, jó cél felé haladok, haladunk,sőt: újabb célokat és lehetőségeket kell keresni. Civilként, egyedülálló szülőként is lehet másokért jót cselekedni. Lehet összefogással csodákat elérni, közösséget létrehozni. Három éve életem része az alapítvány céljainak elérése érdekében tenni. Sokszor nehéz megtalálni az egyensúlyt a mindennapokban. Van, mikor azt érzem, hogy kevés lenne most belőlem négy is, mégis egy-egy kis siker elérése után azt mondom, ha csak egy ember mellénk áll, már megérte. Ha csak egy ember tesz az egészségéért, ha csak naponta egy ember tud és mer majd újraélesztést megkezdeni, már hálásak lehetünk. Én nem érzem azt, hogy valamiben is más lennék, mint mások. A légi mentésben dolgozók is olyan emberek, mint mi, csak ők egy másik hivatást választottak, és ezáltal váltak a hétköznapok hőseivé. Ezekért a emberekért – és persze magunkért – szeretnék én tenni, és cselekszem a mindennapokban. Mindennap elindulunk dolgozni, de hazaérünk-e?

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés