Hirdetés
Hirdetés

Bíró elé álltak azok az ózdiak, akik kifosztották szállásadójukat

| 2018. 11. 20. | 14:28:00
Ismerősük volt a férfi.
Bíró elé álltak azok az ózdiak, akik kifosztották szállásadójukat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Ózdi Járásbíróság november 19-én ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik ellen a számukra otthont adó ismerősük kifosztása miatt indult büntetőeljárás.

A járásbíróság több bűncselekmény – kifosztás, magánlaksértés, garázdaság és zaklatás - elkövetése miatt állapította meg az elsőrendű vádlott bűnösségét, mely miatt 4 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte. A másodrendű vádlottat kifosztás és lopás miatt 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A megállapított tényállás szerint először az elsőrendű vádlott, majd néhány hónapos eltéréssel annak nővére, a másodrendű vádlott lakott szívességből a sértettnél. Mindketten jól eligazodtak a sértett otthonában és azt is tudták, a férfi látása rendkívül rossz, gyakran csak beszédhangjuk alapján tudja megkülönböztetni az embereket. Miután az elsőrendű vádlott kapcsolata megromlott a sértettel, el kellett költöznie a férfi ózdi házából. Az elsőrendű vádlott ezt nagyon nehezen fogadta, így 2016 júliusától novemberig, a sértett kifejezett kérése ellenére többször megjelent annak házában vagy udvarán, veszekedett vele. Az is előfordult, hogy kővel dobálta meg a ház egyik ablakát, illetve késsel, vascsővel fenyegette a házban élőket.

A nem várt „látogatásoknak” rendszerint a rendőrség vetett véget.

Az elsőrendű vádlott két alkalommal kifejezetten azért ment el a sértetthez, hogy gyenge látását kihasználva elhozzon tőle, amit tud. 2016. augusztus 4-én a ház nyitott ablakán bemászott és csendben összeszedett néhány élelmiszert, majd magával vitte azokat.

A másodrendű vádlott 2016. november 7-én költözött el sértettől. A költözés közben az elsőrendű vádlott ismét elment a sértett házához és amíg nővére a bútorait pakolta, ő több fordulóban 2 mázsa tűzifát hozott el a házból. A másodrendű vádlott hiába látta mi történik, nem avatkozott közbe, nem szólt a sértettnek. Az okozott kár több mint hatezer forint értékű volt.

A büntetés kiszabása során a járásbíróság enyhítő körülményként vette figyelemebe a sértettnek okozott kár csekély mértékét. Ugyanakkor súlyosabbnak ítélte azt, hogy a vádlottak tettükkel több bűncselekményt is megvalósítottak.

Hirdetés
Hirdetés