Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gondok vannak a miskolci céggel - állapította meg az ÁSZ

| 2018. 11. 22. | 13:45:00
Intézkedési tervet kérnek.
Gondok vannak a miskolci céggel - állapította meg az ÁSZ
Hirdetés
Hirdetés

Nem volt szabályszerű a miskolci székhelyű, állami tulajdonban lévő társaság, a Cordate Gazdaságfejlesztő és Ellátó Központ Zrt. szabályozottsága, gazdálkodása, vagyongazdálkodása a 2013-2016. közötti időszakban, emellett a cég felett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. sem gyakorolta szabályszerűen tulajdonosi jogait - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön az MTI-vel.

 A közlemény szerint az ÁSZ ellenőrzése során megállapította, hogy a MNV Zrt. a jogszabályi előírások ellenére nem gondoskodott a társaság tőkehelyzetének rendezéséről.

Gond a beszámolókkal

A Cordate Zrt. 2013-ban és 2016-ban nem rendelkezett a jogszabály által előírt, a számviteli politika keretében elkészítendő eszközök és források értékelési szabályzatával, továbbá számlarenddel. A leltározási és leltárkészítési szabályzatok nem feleltek meg a jogszabályi előírásnak. Mindezek alapján nem volt biztosított a gazdálkodási és vagyongazdálkodási feladatok szabályszerű ellátása. A jogszabályi előírás ellenére a Cordate Zrt. éves beszámolóit leltárral nem támasztották alá, ezért a beszámolók nem nyújtottak megbízható és valós képet a társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről és azok változásáról - tették hozzá. 

A Cordate Zrt. fő tevékenysége

 Ismertették, hogy 2011-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat alapította a társaságot, amely felett a tulajdonosi jogokat 2012-től a megyei intézményfenntartó központ, majd a 2013. márciusától az ellenőrzött időszak végéig az MNV Zrt. gyakorolta. A Cordate Zrt. fő tevékenysége alapításától fogva 2013. novemberéig általános közigazgatás, majd ezt követően építményüzemeltetés volt. Közfeladatot a társaság nem látott el, vagyonkezelésbe vett vagyonnal és saját ingatlannal nem rendelkezett.

Intézkedési tervet kérnek

A cég 2013-2015 között veszteségesen gazdálkodott: a nettó árbevétel a 2013-as mintegy 1,2 milliárd forintról 2016-ra 575,2 millió forintra csökkent. Az árbevétel folyamatos csökkenését az okozta, hogy az átszervezések következtében a társaság által ellátott intézményi kör egy része más fenntartókhoz került át, amelyek a továbbiakban nem újították meg szerződésüket a korábbi szolgáltatások elvégzésére. A társaság a 2013-2016. közötti időszakban nem tartozott a kormányzati szektorba sorolt társaságok közé, és nem minősült közhasznú jogállású szervezetnek.

Az ÁSZ a Cordate Zrt. vezérigazgatójának kilenc javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie - közölték.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés