Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halálos munkabaleset Borsodban – felfüggesztették a vádlottat

| 2018. 11. 09. | 18:11:00
Egy férfi belefulladt a cefreerjesztő tartályba.
Halálos munkabaleset Borsodban – felfüggesztették a vádlottat
Hirdetés
Hirdetés

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt szabott ki az Ózdi Járásbíróság november 8-án 1 év – 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetést első fokon egy pálinkafőzéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetőjével szemben.

A sértett alkalmi munkavégzés keretében a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte a pálinkafőzőben.

A vádlott a szükséges munkavédelmi oktatásban őt nem részesítette, így különösen nem hívta fel a figyelmét a tartályban fejlődő gázok kockázatára, arra, hogy az erjedési folyamat közben szén-dioxid keletkezik, amely színtelen, szagtalan, fulladást okozó gáz. A tartályon kívül tartózkodó, munkát felügyelő másik alkalmi munkavállaló pedig nem volt felszerelve a szükséges mentőeszközökkel, illetve nem rendelkezett megfelelő ismeretekkel. Mivel a vádlott már 2013 óta vezetője volt a cégnek, tudomása is volt arról, hogy nem szakszerűen történik a tartályok tisztítása, a munkavégzés biztonságos feltételeit azonban ennek ellenére nem követelte meg.

A sértett a tartályba való leereszkedést követően heveny oxigénhiány miatt elveszítette eszméletét, majd fulladás következtében elhunyt. Halála közvetlen összefüggésben áll a vádlott többszöri szabályszegéseivel.

A bíróság a felfüggesztett fogházbüntetésen túl ítéletében a vádlottat 1 évre a desztillált szeszes ital gyártása foglalkozástól is eltiltotta. A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként értékelte, amikor tudomást szerzett a balesetről, azonnal a sértett után ugrott a tartályba, ahol ő is rosszul lett. A sértett életét azonban már nem tudta megmenteni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés