Hirdetés
Hirdetés

Letartóztatták az edelényi rablókat

| 2018. 12. 01. | 15:53:00
Kis híján megfojtottak egy 65 éves férfit, hogy elvegyék a pénzét.
Letartóztatták az edelényi rablókat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság december 1-jén egy hónapra elrendelte letartóztatását annak a két gyanúsítottnak, akik miután egy kabátot húztak az idős férfi fejére, az elájult, ezt kihasználva pedig kirabolták.

A gyanú szerint november 27-én a két férfi a délutáni órákban bement az idős, mozgásában korlátozott sértett edelényi családi házába, hogy ott értékek után kutassanak.

A gyanúsítottak közül ez egyik még gyermekkorú, míg társa fiatal felnőtt.

A sértett miután zajt hallott a házban, felkelt. Ekkor a megzavart gyanúsítottak munkáskabátot húztak az idős férfi fejére, aki ettől eszméletét vesztette. Mikor magához tért észlelte, hogy 65 ezer forint készpénze eltűnt.

A Büntető Törvénykönyv általános szabályai szerint nem büntethető, aki a bűncselekmény elkövetésekor a 14. életévét nem töltötte be. Ugyanakkor néhány súlyos bűncselekmény esetében – mint amilyen a rablás is – már lehetőség van egy gyermekkorú elkövető felelősségre vonására is. Ennek fontos feltétele, hogy a cselekmény elkövetésekor a gyanúsított betöltse a 12. életévét, illetve rendelkezzen tette következményeinek felismeréséhez szükséges megfelelő szellemi és erkölcsi érettséggel is.

Bűnösségük megállapítása esetén a fiatalkorú gyanúsított 5 évig, míg a felnőttkorú gyanúsított akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Fiatalkorú esetében kizárólag akkor van lehetőség a letartóztatásra, ha azt a bűncselekmény különös tárgyi súlya is indokolja. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak elszöknének vagy elrejtőznének a hatóságok elől, illetve veszélyeztetnék a bizonyítást.

A bíróság 2019. január 1-ig rendelte el letartóztatásukat, melyet a fiatalkorú gyanúsított esetében javítóintézetben kell végrehajtani. A bíróság az ügy súlyára tekintettel nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására.

[Beillesztett cikk: Edelényi rablás: az egyik gyanúsított 13 éves]

Hirdetés
Hirdetés