Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolc polgármestere elküldte a jogvédőket a fenébe

| 2018. 12. 13. | 15:02:00
Kriza Ákos, úgy tűnik, nincs megijedve attól, hogy az önkormányzat pert vesztett a Miskolci Törvényszéken.
Miskolc polgármestere elküldte a jogvédőket a fenébe
Hirdetés
Hirdetés

Fellebbez a Miskolci Törvényszék december 12-i elmarasztaló ítéletével szemben a borsodi megyeszékhely önkormányzata és a polgármester azt ígéri, folytatják a diósgyőri nyomortelep felszámolását, illetve az avasi „fészekrakós” – nem mellékesen önkormányzati tulajdonú – lakásokból is kiteszik a közösségi normák ellen vétőket. Ez derül ki Kriza Ákos (Fidesz–KDNP) december 13-i közleményéből, amelyben több pontban sorolja az önkormányzat álláspontját. 

[Beillesztett cikk: Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ]

A miskolci önkormányzatot, a város polgármesteri hivatalát és rendészetét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Másság Alapítvány perelte be, mondván, a miskolci nyomortelepeken 2011 óta folytatott összehangolt hatósági ellenőrzésekkel, diszkriminatív lakásrendeleti módosítással és azok kommunikációjával zaklatják, hátrányos megkülönböztetik a mélyszegénységben élő, túlnyomórészt roma származású lakosokat. Ezzel pedig folyamatosan megsértik az egyenlő bánásmódhoz való jogukat.

– A vád az volt ellenünk, hogy cigányellenesek vagyunk, zaklatjuk a „fészekrakókat” és a számozott utcák lakóit, amivel megsértettük őket alapjogaikban. A bíróság első fokon kimondta, hogy diszkriminatívak voltunk, alapjogot sértettünk és 10 millió forintra büntette az önkormányzatot a cigány emberek jogainak megsértéséért. A per valójában a TASZ és a Másság Alapítvány, valamint Miskolc egésze között zajlik. Én ugyanis megkérdeztem a miskolciakat, és 35 ezer aláírás gyűlt össze a „fészekrakók” hazaküldése és a nyomornegyedek felszámolása mellett – emelte ki Kriza Ákos. Így fogalmazott: 

  • Fellebbezünk, mert az említett „fészekrakós” lakások, valamint a számozott utcák kapcsán nem származás alapján történtek az ellenőrzések, hanem a közösségi viselkedés normáit rendszeresen és súlyosan megsértő személyek, családok kapcsán, akiknek gyakran súlyos tartozásai halmozódtak fel a várossal szemben. Vagyis álláspontunk szerint nem a diszkrimináció volt a vezérelve az ellenőrzéseinknek, hanem a mindenkori rend fenntartása és a törvények betartatása.
  • Érdekes módon, amikor a fészekrakók és a számozott utcán élők jelentős része naponta sértette meg a környéken lakók alapjogait, leginkább a biztonsághoz való jogot, akkor sem a TASZ sem a Másság Alapítvány nem vizsgálódott, hogy vajon mit lehetne tenni a miskolci többség jogainak megvédésére. A Máltai Szeretetszolgálat viszont áldozatos munkát végzett akkor is, és most is e területeken, így kértük a bíróságot: ha végül megbüntetnének 10 millió forintra, akkor ezt a keresztény Máltai Szeretetszolgálat kapja és ne Soros György ilyen-olyan pártfogoltjai. Ezt el is értük.
  • Jó hírem van a miskolciaknak: 173 fészekrakós lakásból ma már csak 8 van az Avason, ezek is végrehajtási eljárás alatt állnak. A „fészekrakók” helyett egyetemisták, egyetemi oktatók költöztek be többségében a felújított lakásokba. A számozott utcákban 270 lakás volt, 128-at elbontottunk, 32 üres, 42-t pedig közösségi hasznosításba adtunk. Emellett, a város több pontján zajlik a nyomornegyed felszámolási programunk. Megígértük a miskolciaknak, erre kaptunk felhatalmazást. A bűnözési mutatóink folyamatosan javulnak, az elmúlt öt évben a felére csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. 
  • Végül van egy rossz hírem a TASZ-nak és a Másság Alapítványnak: ahogy eddig, úgy ezután sem ők fogják megmondani, hogy hol, mikor milyen mértékben lépünk fel mi, miskolciak saját városunkban, a saját biztonságunk érdekében. Ahogy eddig, ezt továbbra is mi, saját hatáskörben fogjuk eldönteni, ha a TASZ és a Másság Alalpítvány a feje tetejére is áll. Ezt ők kifogásolhatják, perelhetnek, ha kell a büntetést ki is fizetjük, ahogy eddig is tettük, de nem a TASZ és főleg nem a Másság Alapítvány fogja megmondani, hogy mit kell tenni Miskolcon a közbiztonság érdekében. 

Folytatjuk a bíróságon – zárta sorait Kriza Ákos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés