Hirdetés
Hirdetés

Országosan is egyedülálló támogatási programot indít Miskolc

| 2018. 12. 14. | 19:10:00
Mert kellenek a példaképek!
Országosan is egyedülálló támogatási programot indít Miskolc
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olimpiai reménységeinket felkészülésükben most már egy országosan unikálisnak számító programmal is támogatja a város.

Egyelőre 7 sportág 10 sportolója tagja a Miskolci Olimpiai Reménységek Programnak, melynek célja, hogy a városban tartsa a világversenyeken kiemelkedő eredményeket elérő, helyi sportolókat.

A program részleteit ismertető sajtótájékoztatón a város kiemelkedő eredményt elért sportolói, edzők, hozzátartozók vettek részt. A város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: Miskolc sportváros, ahol nagyon sokan járnak a sportrendezvényekre, a lakosságszámhoz mérten talán a legtöbben az országban. Kriza Ákos hozzátette, a városvezetés feladatának érzi a sportinfrastruktúra fejlesztése mellett elősegíteni azt, hogy minél többen sportoljanak.

– Ehhez kellenek példaképek; olyan sportolók, akik a legmagasabb csúcsokra, az olimpiai részvételre törnek. Miskolc egy olimpiai arannyal büszkélkedhet – ezt még Repka Attila szerezte 1992-ben kötöttfogású birkózásban –; ma rengeteg olyan tehetségünk van, akiknek megvan az esélye arra, hogy hasonlóan szép sikereket érjen el. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk a programot, amivel a kiemelkedő eredményeket elérő sportolóinkat hozzuk még inkább helyzetbe, és Miskolcon tudjuk tartani őket – mutatott rá Kriza Ákos.

Először olyan miskolci klubokban pallérozódó sportolókat vontak be, akiknek eredményeik, továbbá edzőjük és a szakszövetség véleménye alapján is lehetőségük van a következő két olimpia valamelyikén részt venni.

A programban részt vevő sportolók havi 45 ezer forint támogatást, ösztöndíjat kapnak, továbbá évente 60 ezer forint értékben sportszereket vásárolhatnak. Egyfajta mentori szolgáltatást is nyújtanak számukra (például a tanulmányok kezelésében), eredményeikről rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt. Cél az is, hogy sportorvos, masszőr, valamint diagnosztikai eszközök is rendelkezésükre álljanak.

A Miskolc Város Sportjáért Közalapítvány 1 plusz 1 éves szerződést köt a sportolókkal, ami rájuk vonatkozóan is tartalmaz kötelezettségeket (például a hozzáállásban, a viselkedésben stb.). Ha a sportoló netán eligazolna Miskolcról, a kapott támogatást vissza kell fizetnie. 1 év után az edzővel, egyesületi és szakszövetségi vezetővel közösen értékelik az eredményeket.

Orendi Mihály, a A Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke országosan is egyedülállónak nevezte a miskolci programot, ami – hangsúlyozta – kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a sportolók felkészülését; a szülők, edzők, szakosztályok és persze maguk a sportolók is nyugodtabban tervezhetik a következő minimum 1 évet a felkészülésben.

Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a program a miskolci sportolók megtartásának „csupán” egyik pillére, a Miskolci Egyetemen működik egy élsportolói mentorprogram is, 2019 őszén pedig sportszervező képzést szeretnének bevezetni a felsőoktatási intézményben.

A program résztvevői induláskor:

  • Gercsák Szabina, judo (junior vb 1. hely, U23 Eb 1 .hely, magyar bajnok)
  • Posta Réka, kajak-kenu (ifi vb 2. hely)
  • Orosz Adrienn, kajak-kenu (junior vb 2. hely, junior Eb 1. hely)
  • Viola Viktor, kajak-kenu (junior vb 2. hely, egyetemi vb 1. hely)
  • Guzi Blanka, öttusa (junior vb 3. hely, junior Eb 1. hely)
  • Csóka Nándor, ökölvívás (felnőtt Eb 3. hely, magyar bajnok)
  • Vécsei Réka, úszás (ifi Eb 2. hely, magyar bajnok)
  • Sztankovics Anna, úszás (felnőtt magyar bajnok, kétszeres olimpikon)
  • Nagy Kinga, vívás (junior vb 3. hely, válogatott kerettag)
  • Nemes Rita, atlétika (felnőtt magyar bajnokság 2. hely).
Hirdetés
Hirdetés