Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zsarolás és kényszermunka Csernelyben – itt az ítélet!

| 2018. 12. 01. | 16:09:00
A vád szerint éheztették is az anyát és annak lányát.
Zsarolás és kényszermunka Csernelyben – itt az ítélet!
Hirdetés
Hirdetés

Ítéletet hirdetett a Miskolci Törvényszék másodfokú tanács november 29-én azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket az elsőfokon eljáró Ózdi Járásbíróság felmentett a zsarolás és kényszermunka vádja alól.

A vád szerint a borsodi Csernelyben élő vádlottak kihasználták az általuk jól ismert anya és lánya nehéz helyzetét azzal, hogy miután a sértettek beköltöztek a vádlottak ingatlanába, elvették tőlük minden jövedelmüket, éheztették és munkára kényszerítették őket.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat felmentette a zsarolás és kényszermunka vádjának alól azzal az indokkal, hogy az ügyészség nem bizonyította kellően bűnösségüket.

A lefolytatott bizonyítás alapján megállapítható volt, a sértettek 2012 elejétől csaknem két évig éltek a csernelyi házban. Ez időszak alatt teljes jövedelmüket átadták a vádlottaknak, elvégezték a ház körüli munkákat, melynek fejében lakhatást, élelmet, tűzifát és néhány ezer forintot kaptak. Nem nyert azonban bizonyítást, hogy a vádlottak bármikor is munkára kényszerítették volna a sértetteket.

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlottak bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása, míg a vádlottak bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

A törvényszék egyetértett azzal, hogy zsarolás és kényszermunka elkövetésében a vádlottak bűnössége nem állapítható meg.

Ugyanakkor az elsőrendű és a másodrendű vádlottak felelőssége más bűncselekmény elkövetésében megállapítható volt. A sértetteket arra kényszeríttették, akaratuk ellenére menjenek el és kössenek meg egy olyan 24 havi hűségidős mobiltelefon-előfizetést, valamint gépjármű adásvételi szerződést, melyet valójában egyiken sem akartak.

A törvényszék az első- és másodrendű vádlottakat személyi szabadság megsértése miatt mondta ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlottat 1 év, míg a másodrendű vádlottat 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, melyek végrehajtását felfüggesztette. A harmad- és negyedrendű vádlottak esetében helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés