Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Sajó-völgyben lakik Európa egyik legrosszabbja

| 2019. 01. 10. | 10:30:00
Nyáron is égetik a műanyagot, a gumit.
A Sajó-völgyben lakik Európa egyik legrosszabbja
Hirdetés
Hirdetés

A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecskék koncentrációja, emiatt szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony, kikényszeríthető intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a szennyezés csökkentésére. A jelenlegi terv nem felel meg ezeknek a követelményeknek, ezért

a Levegő Munkacsoport, a Zöld Kapcsolat Egyesület és egy magánszemély a környezetvédelmi hatósághoz fordult, kérve a levegőminőségi terv soron kívüli felülvizsgálatát.

A Sajó-völgye levegőminőségi tervét legutóbb 2016-ban vizsgálta felül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal. A levegő szennyezettsége azóta sem javult, sőt a fűtési időszakban gyakorlatilag folyamatosan meghaladja az egészségügyi határértéket, sokszor azok többszörösét is eléri. 

– Társadalmi szervezetek Európa több országában igyekeznek jogi eszközökkel is elérni, hogy a hatóságok ne csak általánosságokat írjanak a tervekbe és a távoli jövőbe vesző határidőket szabjanak meg, hanem azonnali konkrét intézkedéseket tegyenek. Ez az alapvető feltétele annak is, hogy a Magyarországon élők egészségügyi állapota javuljon, kevesebb megbetegedés és haláleset forduljon elő a szennyezett levegő miatt – mondta Agnieszka Warso-Buchanan, a ClientEarth jogásza.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés