Hirdetés
Hirdetés

Alakul az egymilliárdos borsodi attrakció

| 2019. 01. 02. | 15:17:00
Az Apolló űrutazására is elvisz a virtuális valóság a Bükkben.
Alakul az egymilliárdos borsodi attrakció
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több közbeszerzési eljárásban is vállalkozói szerződést kötöttek decemberben az európai viszonylatban is egyedülálló répáshutai csillagászati látogatóközpont kapcsán.

Miskolctól 20 kilométerre, Répáshután épül a csillagda

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának beruházásában létrehozandó Bükki Csillagdára a kormány nettó 990 millió forintot biztosít. A különleges épületben egyebek mellett VR technológiával élvezhetjük majd az Apolló holdi küldetését, űrsétára indulhatunk, de a Bükk felett is átrepülhetünk. De csillagvizsgálót és planetáriumot is építenek, sőt meteorit kiállítást is létrehoznak. 

Így festene a planetárium

Bár a VR attrakciók kapcsán az ajánlatkérő felhívás eredménytelennek bizonyult – írja a január 2-i Közbeszerzési Értesítő – , a csillagvizsgálót a bajai AstroTech Műszer-és Számítástechnika Kft. hozhatja létre megannyi távcsővel és kamerával összesen 105 millió forintos költséggel. Ez a cég lesz a kivitelezője a planetáriumnak 186 millió forintból, továbbá a holdi és marsi eredetű meteoritokat is felvonultató meteorit kiállításért is felel 38 millió forintért.

A csillagda látogatóközponti funkciójához kapcsolódó egyéb eszközök (LED és LCD kijelzők, fénypontok, multimédia lejátszók stb.) beszerzését, telepítését, beüzemélését a budapesti Narmer Építészeti Stúdió Bt. végezheti 59 millió forintért.

RaL

Hirdetés
Hirdetés