Hirdetés
Hirdetés

Ezért a fejlesztésért nem csak a miskolciak hálásak

| 2019. 01. 24. | 14:43:00
A környezet is.
Ezért a fejlesztésért nem csak a miskolciak hálásak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolc önkormányzata a Bogáncs utcai hulladéklerakó területén 1 MW kapacitású naperőművet létesített. 

A naperőmű 406 darab beton alaptestből, 58 darab tartószerkezetből, összesen 3480 darab monokristályos napelempanelből áll, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak magas cellahőmérséklet és rossz fényviszonyok esetén is. Kiépítésre került az irányítástechnikai-, védelmi-, távközlési- és automatikai rendszer is, amely az erőmű felügyelet nélküli folyamatos üzemeltetését biztosítja.

A naperőmű 7 önkormányzati intézményt, ingatlant lát el villamosenergiával: a Miskolci Vízmű Szennyvíztelepét, a Művészetek Házát, az Ady Endre Művelődési Házat, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, a Miskolci Nemzeti Színházat, az Őszi Napsugár Otthont és a Polgármesteri Hivatal épületét. A naperőmű által termelt áram a közcélú villamosenergia-hálózaton keresztül jut el az intézményekhez, amit azok teljes mértékben felhasználnak. Így a naperőmű termelte energiamennyiség értékével csökken az önkormányzat költsége is.

A beruházás eredményeként éves szinten mintegy 1000 tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátás. A korszerű naperőmű 15 év múlva is 90 százalék feletti névleges teljesítményre lesz képes.

A projekt 770 millió forintból valósult meg.

Miskolc egyik fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a városi intézmények 100 százalékában helyben termelt energiát használjanak. A város a Bogáncs utcai naperőművel egy újabb lépést tett e cél elérése felé.

A miskolci önkormányzat 2011-ben csatlakozott a „Green City” mozgalomhoz, amelynek egyik célkitűzése a széndioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energiaforrások hasznosítása. Az elmúlt években Miskolc sokat tett azért, hogy jobb, élhetőbb, tisztább környezetet biztosítson az itt élőknek.

Hirdetés
Hirdetés