Hirdetés

Ősztől ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

borsodihir.hu

2019.01.08. 12:41

Ősztől ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Rengeteg pénzt spórolnak ezzel a családok.

Hirdetés

Megjelent az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő elleni védőoltásához szükséges vakcinatender – szúrta ki a Világgazdaság.

A védőoltás ősztől kerülhet a nemzeti immunizációs programba – azaz akkortól lehet kötelező a gyerekeknek, jelenleg ajánlott –, az erre szánt forrás a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően lesz nyilvános.

A pályázati kiírás szerint 185 ezer adag oltóanyag beszerzésére vár ajánlatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A kétoltásos séma szerinti védőoltáshoz a gyógyszergyártóknak első körben 95 ezer vakcinát kell június 15-ig biztosítaniuk a gyerekek kötelező védőoltásához, valamit újabb 90 ezer oltóanyagot 2019. december 15-ig.

Két oltóanyaggyártó, az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) és Glaxo­Smith­Kline Kft. (GSK) a lapnak küldött válaszában hangsúlyozza a vakcinagyártás időigényességét, miszerint bizonyos oltóanyagok gyártása akár 6-24 hónapot is igénybe vehet.

A szigorú követelmények betartása miatt a gyártási folyamat felgyorsítására nincs lehetőség.

A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években megduplázódott, 2017-ben csaknem 75 ezer oltóanyagot adott el, a korábbi években pedig csupán évente 35 ezret értékesítettek Magyarországon.

A társadalombiztosítás által egyelőre nem támogatott ampullák ára valamivel több, mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.
védőoltásbárányhimlőingyenes

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés