Hirdetés

Miskolc lesz a cyclocross kerékpározás „fővárosa”

| 2019. 01. 11. | 10:50:00
A vasárnapi verseny megtekintése díjtalan.
Miskolc lesz a cyclocross kerékpározás „fővárosa”
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Egyetemvárosban, a Körcsarnok környékén január 13-án, vasárnap rendezik meg a kerékpárosok cyclocross szakágának idei országos bajnokságát. A borsodi megyeszékhely első alkalommal lesz helyszíne ennek az igazán látványos eseménynek.

A verseny rangját tovább növeli, hogy az elit kategória bajnokai itt kvalifikálhatják magukat a február elejei, dániai világbajnokságra.

Dovák Dávid (jobbról), Kalotai Norbert, Kása Tamás és Boda Péter az esemény részleteit ismertető miskolci sajtótájékoztatón.

– Célunk, hogy a borsodi megyeszékhely rendszeresen legyen házigazdája különböző sporteseményeknek, hiszen ez ráirányítja az adott sportágra a figyelmet, elősegíti a fejlődését. Nagyon fontos, hogy a fiatalok olyan sportemberekkel találkozhassanak, olyan versenyzőket láthassanak testközelből, akik példát tudnak mutatni és akiket érdemes követni. Éppen ezért a miskolci sportéletet kiszolgáló létesítmények fejlesztése elengedhetetlen, amelyeket koncentráltan, az üzemeltetés és funkcionalitás szempontjait figyelembe véve kell megvalósítani – fogalmazott az önkormányzatot képviselő Kása Tamás, a Miskolci Sportcentrum Kft. projekt menedzsere. 

Elmondta, hogy az egyetem és a város együtt gondolkodik a sportban: közösen pályáztak az Európai Egyetemi Játékok 2024-es rendezésére, melyet el is nyertek. Így Debrecennel közösen, Miskolc adhat otthont – a létszámát tekintve – minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvényének, ahová mintegy 6000 résztvevőt várnak.

– A cyclocross kifejezetten téli kerékpáros szakág, évszázados múlttal – mondta Dovák Dávid, a verseny főszervezője, aki 4 éve maga is eredményesen műveli ezt a sportot. – A gyökereit Franciaországban kell keresni, illetve jellemzően a belgák egyik nemzeti sportja. Eleinte az egyhangú, hideg téli edzéseket váltották ki ezzel a műfajjal, mely hamar önálló spottá vált. A versenyek rövid, 2,5-3 kilométeres körpályán zajlanak, az indulók dolgát nemcsak a nehéz téli terepviszonyok nehezítik meg, hanem a pályán található akadályok, vagy éppen a leküzdendő lépcsősorok.

Hirdetés