Hirdetés
Hirdetés

Nem mindennapi fotók a Rakacai tó jegéről

| 2019. 01. 11. | 15:57:00
A mentést gyakorolták. +Fotók
Nem mindennapi fotók a Rakacai tó jegéről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szendrői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Bódvaszilasi Katasztrófavédelmi Őrs közös szervezésében jégről mentési gyakorlatot végeztek a Rakacai víztározónál január 10-én. A gyakorlaton különböző mentési technikákat alkalmaztak a tűzoltók. Az eseményen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is részt vett. 

A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérséklet változások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat. A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

 

A szabadvizek jegére nemcsak a sportolásra, kikapcsolódásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak.

Lék vágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni.

Az egy négyzetmétert meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt egy méter magasságban legalább 10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

Hirdetés
Hirdetés