Hirdetés
Hirdetés

Római legionáriusok lepték meg a miskolci diákokat

| 2019. 01. 14. | 14:52:00
Rendhagyó történelemóra a Jókaiban.
Római legionáriusok lepték meg a miskolci diákokat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megelevenedett a történelemkönyv azon a rendhagyó történelemórán, amelyet a Colonia Rostallo római légiósai tartottak, a miskolci Jókai Mór Református Általános Iskola 5. évfolyamának január 14-én délelőtt – írja a minap.hu.

A Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány bemutatóját egy óraközi szünetben tartották.

A diákok izgatottan figyelték, ahogy meglepetésként, teljes fegyverzetben bevonultak a légiósok az iskola aulájába. Az alaki bemutatót követően a rendhagyó történelemóra az egyik nagyobb teremben folytatódott, ahol a hadtörténeti alapítvány tagjai részletesen is bemutatták az ókori római nehézgyalogság fegyverzetét és harcmodorát.

A diákok ízelítőt kaptak a Kr. u. I. századi Róma hétköznapi életéből is. Felpróbálhatták a civil és a katonai viseleteket, megismerkedtek a fegyverzet különböző elemeivel, és kézbe vehették a hétköznapi használati eszközöket.

A kort a lányok számára is közelebb hozták: női viselet és ékszerbemutatót is tartottak.

Lenár György, egyesület vezetője, római legionárius a Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítványt bemutatva elmondta, a szervezet a zempléni Rostallón alakult. Céljuk azon antik értékek felelevenítése, amelyek a görög-római civilizációt egykoron kontinensünk vezető élharcosává tették. Különleges hangsúlyt helyeznek a történelmi hitelességre.

Hirdetés
Hirdetés