Hirdetés
Hirdetés

43 milliárdos beruházást indít a Lufthansa Miskolcon

| 2019. 02. 21. | 13:10:00
Szervizközpontot telepítenek a városba.
43 milliárdos beruházást indít a Lufthansa Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A német tulajdonú Lufthansa Technik AG repülőgépmotor-alkatrész szervizközpontot létesít Miskolcon, mellyel 400 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten – írja a minap.hu. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a február 21-i sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a rendszerváltozás óta eltelt közel 30 év legnagyobb egyösszegű beruházása valósul meg az északi mechatronikai ipari parkban. Philip Mende, a Lufthansa Technik alelnöke a Külgazdasági és Külügyminisztériumban megtartott rendezvényen elmondta: most írták alá az adásvételi szerződést.

További 400 kollégával szeretnék bővíteni munkatársaik számát, új, körülbelül 20 ezer négyzetméteres csarnokot építenek Miskolcon.

– Nálunk nagyon magas minőségi szabványok és követelmények vannak, magasan képzett munkatársakra van szükség. A beruházás keretében sokat költünk eszközökre, berendezésekre is, valamint a szakemberek képzésére is. Miskolcon és környékén elsősorban kvalifikált technikusokat, fémmel foglalkozó, hegesztésben jártas specialistákat keresünk. Fontos számunkra, hogy a helyi tudást használjuk, Miskolcon szeretnénk mérnököket találni, egy nagy múltú egyetemi városban ehhez megvannak a feltételek – hangsúlyozta az alelnök.

Az új miskolci üzem a tervek szerint 2022-ben kezdi meg a működését, de az első munkavállalókat már idén felveszik, és megkezdik németországi képzésüket. A helyi oktatási intézményekkel is felveszik a kapcsolatot az utánpótlás biztosítása miatt. – Globális versenyben döntöttünk Miskolc mellett: a város jó infrastruktúrával, versenyképes gazdasági környezettel rendelkezik. Köszönjük a segítséget a helyi és országos hatóságoknak, hivataloknak, nagy várakozással tekintünk az új munkatársak köszöntése elé, felelős tagjai kívánunk lenni Miskolc és az ország közösségének – emelte ki Philip Mende.

Kriza Ákos polgármester beszédében úgy fogalmazott: örömmel jelenti be, hogy a „Lufthansa járata megérkezett Miskolcra”.

A nemzetközi óriásvállalat Miskolcot választotta új nagyberuházása helyszínéül. A szorgos munka mellett, a sikerhez szükség volt a kormány erkölcsi és anyagi támogatására, az egyetem tudásbázisára, a letelepedő cégek bizalmára és tenni akarására. Ugyanígy kellett a sikerhez egy szemléletváltás is, hogy higgyünk abban, tudunk világszínvonalat kínálni. A leendő gyár azért is nagy öröm, mert igazolja, hogy nem volt hiábavaló a sok éves munka, és a világ legnagyobb vállalatai is megtalálják számításunkat nálunk - tette hozzá Kriza Ákos.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról szólt, szinte heti rendszerességgel tudnak új, korszerű, magas hozzáadott értékkel bíró beruházásokat bejelenteni. Régen még csodaszámba menő technológiák válnak ma már általános használatúvá, s ha van iparág, ahol folyamatosnak kell lennie a technológiai fejlesztéseknek, akkor az a repülés. A biztonság, az élesedő verseny ugyanis folyamatos fejlesztéseket kíván, s a légiközlekedés az új ipari korszakra való átállás tempóját is meghatározza. 2018-ban a magyar repülőgépgyártó ipar megkétszerezte a teljesítményét. Abban, hogy az új ipari korszakban hazánk ekkora gazdasági sikereket tudott elérni, nagy szerepe van a német kapcsolatnak, 6000 német vállalat mintegy 300 ezer magyar embernek ad munkát. A német vállalatok nagy szerepet játszottak abban, hogy 6 éve folyamatosan bővül a magyar gazdaság.

A világ 34. legjobb exportteljesítményt mondhatjuk magunknak.

A miskolci beruházásról Szijjártó Péter elmondta, a Lufthansa a világ egyik legnagyobb légiközlekedési vállalatcsoportja. Az új miskolci szervizközpontban 400, jól képzett magyar ember munkájára számítanak, 43 milliárdos beruházásról van szó. Ez a beruházás új minőséget jelent a magyar repülőgépiparban és Miskolc gazdasági életében. Miskolc vezetése a kormánnyal együttműködve sokat tett azért, hogy nemzetközi szinten is ilyen versenyképes legyen a város. Ma már nem nagyon van olyan nagy volumenű, minőségi beruházás, amelynek potenciális helyszínei között ne kerülne szóba Miskolc.

Hirdetés
Hirdetés