Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a mérai uzsorás házaspárt

| 2019. 02. 15. | 12:44:00
Egy károsultnak még a lakását is megszerezték.
Elítélték a mérai uzsorás házaspárt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Encsi Járásbíróság február 14-én hirdetett ítéletet annak a házaspárnak az ügyében, akik úgy nyújtottak kisebb összegű kölcsönöket a nehéz helyzetben lévő mérai családoknak, hogy néhány hónappal később azok kétszeresét kellett visszafizetniük.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2015 januárjától körülbelül egy éven át kisebb összegekben adtak pénzkölcsönöket a Mérán élő sértetteknek. Az egyik családdal abban egyeztek meg, hogy a kölcsönadott 80 ezer forintot négy hónap alatt fizetik vissza, havi 40 ezer forintos részletekben. Ugyanilyen feltételekkel egyeztek meg a másik sértetti családdal, amikor azoknak a 60 ezer forintos kölcsönt 12 hónap alatt 120 ezer forint értékben kellett visszaadniuk.

Az egyik adós azonban nem tudta fizetni a magas részleteket, így arra is rákényszerítették, hogy az a másodrendű vádlottal színlelt adásvételi szerződést kössön, fedezetül a kapott kölcsönért. Az adásvételi szerződésben szereplő 1,2 millió forintos vételárat természetesen nem adták át a vádlottak, ugyanakkor az ingatlanra vonatkozó tulajdonjogukat bejegyezték.

A házaspár mindvégig tudta, hogy a mérai családok nehéz anyagi körülmények között élnek és a gyakran kétszeres összegű kölcsön kifizetésével súlyos nélkülözésnek teszik ki őket. 

A járásbíróság a vádlottakat uzsora és közokirat-hamisítás elkövetése miatt ítélte el, melyért mindkét vádlott részére 2 év próbaidőre felfüggesztett 1 év 8 hónap börtönbüntetést szabott ki. A bíróság arra is kötelezte a vádlottakat, hogy a sértetteknek fizessék vissza a kétszeresen kifizetett kölcsön különbözetét.

Hirdetés
Hirdetés