Hirdetés

Hirdetés

Különleges látogatóközpont épül Sátoraljaújhelyen

borsodihir.hu

2019.02.28. 11:46

Különleges látogatóközpont épül Sátoraljaújhelyen

A munkálatok már tavasszal elkezdődnek.

Hirdetés

Vár-látogatóközpont épül az egykori Majális parkban. A beruházás az Öko- és kulturális turizmusának fejlesztése című pályázati program keretében épül, és kettős célokat tölt majd be. Megismerteti a felső-magyarországi várakat egy kiállítás formájában, így a sárospataki, a regéci, boldogkőváraljai, illetve a füzéri erődöt.

Ezen kívül bemutatja az újhelyi vár történetét és feltárásának folyamatát.

– Az a cél vele, hogy minél jobban bemutassuk az embereknek, hogyan működik egy vár feltárása. Milyen előzményei voltak, a történelemben hol kell elhelyezni, milyen történelmi jelentősége volt az épületnek. Arra sarkalljuk a turistákat, ha megtekintették a kiállítást, sétáljanak fel a várhegy tetejére, és nézzék meg saját szemükkel, milyen munkát sikerült eddig a régészeknek és építészeknek elvégezniük – mondta Dankó Dénes alpolgármester a Zemplén TV munkatársának.

A látogatóközpontot gazdag kiállítási anyaggal töltik meg, filmek vetítésével kalauzolják majd a vendégeket a történelemben. Az épületben a 21. századi technológiával idézik meg virtuálisan, eredeti állapotban a korai középkor várát és udvartartását. A központ kiállításai utalást tesznek majd arra a tudományos tárlatra is, mely már most látható a Kazinczy Ferenc Múzeumban, és amely az erőd egy évtizedes feltárásával van kapcsolatban.

Az építkezés már tavasszal elkezdődik, a tervek szerint szeptemberre el is készül a vár-látogatóközpont.
Sátoraljaújhelyvár-látogatóközpont

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés