Hirdetés
Hirdetés

Borsodi kábeltolvajok: 41 település maradt adás nélkül

| 2019. 03. 14. | 14:55:00
A füst buktatta le őket.
Borsodi kábeltolvajok: 41 település maradt adás nélkül
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság március 14-én hirdetett ítéletet annak a négy férfinak az ügyében, akik miatt 41 településen nem működött a telefon és az internet, mert levágták a szolgáltatást biztosító vezetéket.  

A vádlottak 2017. március 30-án fél Belegrádon acélvágóval levágták a Hernád folyó felett átívelő, körülbelül 80 méter hosszú kábelt, hogy értékesíteni tudják a benne lévő fémet egy MÉH-telepen. Ezt követően a négy vádlott összetekerte a levágott vezetéket, majd meggyújtották annak külső burkolatát, amitől hatalmas füst keletkezett. A hernádkaki önkormányzat dolgozói ezt észlelve a helyszínre siettek, de a vádlottak ekkor már elmenekültek a helyszínről.

A vádlottak cselekményükkel több, mint 30 ezer forint lopási és több mint 500 ezer forint rongálási kárt okoztak. Azon túlmenően, hogy 41 település maradt internet és televíziószolgáltatás nélkül, 25 településen szünetelt a köztéri térfigyelő kamerarendszer működése is és a szolgáltatást körülbelül 12 óra alatt sikerült helyreállítani.

A vádlottakat közérdekű üzem működése megzavarásának és lopás elkövetése miatt mondta ki bűnösnek a bíróság.

Ítélet

Az elsőrendű vádlottat 3 évi próbaidőre felfüggesztett 1 év 6 hónap szabadságvesztésre, míg
a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottakat 5 évi próbaidőre felfüggesztett 2 év szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság amellett, hogy elrendelte pártfogó felügyeletüket arra is kötelezte a vádlottakat, hogy a rongálással okozott kárt fizessék meg.

Hirdetés
Hirdetés