Hirdetés
Hirdetés

Elismerés: energiahatékony Miskolc

| 2019. 03. 08. | 13:32:00
2011-ben csatlakozott az önkormányzat a Green City mozgalomhoz.
Elismerés: energiahatékony Miskolc
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizedik, jubileumi díjátadó gáláját tartotta a Virtuális Erőmű Program (VEP) március 6-án, a nemzetközi energiatakarékossági világnapon a Parlamentben, ahol Pfliegler Péter alpolgármester Miskolc képviseletében átvette az Energiahatékony Önkormányzat címet.

Ezt az elismerést azok az önkormányzatok kapják, amelyek a kész terveken és benyújtott pályázatokon túl megvalósított és lezárt energetikai beruházásokkal, így mérhető megtakarításokkal vagy mérhető megújuló energiatermeléssel rendelkeznek.

– Miskolc 2011-ben csatlakozott a Green City mozgalomhoz. Ez nem azt jelenti számunkra, hogy pusztán a zöld területeket növeljük, hanem azt is, hogy fenntartható fejlődési pályára állítjuk a várost. Aki körbenéz a városban, az tapasztalhatja, hogy ez részben már megvalósult. De nem dőlünk hátra – mondta a díjátadón Pfliegler Péter alpolgármester, aki a Green City jegyében történt fejlesztések között megemlítette egyebek mellett a CNG-buszparkot, vagy az energiahatékonysághoz ugyancsak kapcsolódó Bogáncs utcai napelemparkot. – Sok ilyen fejlesztésünk van, további példaként említhetem még a LED-világítás kiterjesztését, vagy a geotermikus energia felhasználását. Valóban egy fenntartható várost építünk, amit most egy országos díjjal is elismertek. További fejlesztéseinkben is szeretnénk ezt a fenntarthatóságot, ezzel pedig egy hatékony energia-menedzsmentet megmutatni – tette hozzá Pfliegler Péter. 

Vécsi György energetikáért és közműszolgáltatásokért felelős polgármesteri biztos a díjjal kapcsolatban emlékeztetett, Miskolc nem most kezdte a megújuló energiák hasznosítását: 2010-ben indult a depóniagáz-projekt, a geotermikus energiát pedig 2013-tól használjuk, a belvárost, valamint az Avast látják el vele távhővel. Nemrégiben készült el az 1 megawattos naperőmű a Bogáncs utcai hulladéklerakón, ami éves szinten több mint 1 gigawattóra villamosenergiát termel, közel ezer tonna szén-dioxidot takarít meg, és hét városi intézményt lát el villamosenergiával. Vécsi György elmondta azt is, számos óvoda és iskola újult meg az elmúlt időszakban.

Jelenleg közel húsz óvoda esetében készültek el a tervek, így idén és jövőre újabb városi intézmények, ovik, bölcsődék, orvosi rendelők, szociális intézmények újulnak meg.

És ez nemcsak a nyílászárócserét és a szigetelést jelenti, hanem itt már okos megoldásokat is használnak majd, például okos radiátorszelepeket. – A hagyományos technológiával épült óvoda, bölcsőde, ha megfelelő nyílászárókat, szigetelést kap, és beépítik az okos megoldásokat, akár 60 százalékos megtakarítást eredményezhet energetikai és költségoldalon is. A most elnyert cím egy újabb mérföldkő, amivel elismerik a város eddigi teljesítményét – mondta, majd a fejlesztésekről szólva hozzátette: tavaly az összes városi intézményt ellátták okos mérőkkel, így a villamosenergia, a gáz, a víz, a távhő folyamatos kontroll alatt áll.

– A Bogáncs utcai naperőművel elindultunk abba az irányba, ami azt eredményheti, hogy 2030-ra a városi intézmények energetikailag akár 100 százalékban önellátók lehetnek. Az intézményfejlesztéseink magukba foglalnak napelemes beruházásokat is, 10-15 kilowattos rendszereket helyezünk el az épületeken. A távhőszolgáltatásban is tovább fogjuk növelni a megújuló részarányt – emelte ki.

Hirdetés
Hirdetés