Hirdetés

Háromszázezernél több csemete odaveszett az ózdi tűzben

Ózd.hu

2019.03.14. 17:42

Háromszázezernél több csemete odaveszett az ózdi tűzben
Fotók: Ózd.hu

A gazda gyújtogatásra gyanakszik.

Hirdetés

Mintegy háromszázhúszezer facsemete veszett kárba Táblában a szombati tűzben - írja az Ózd.hu. Az érintett részt tűzvédelmi sáv védi, de ez sem tudta megállítani a lángokat az erős szél miatt. A közel negyven hektárnyi területet egy helyi csemetekert tulajdonos műveli, akinek minden évben meggyűlik a baja a gyújtogatókkal. Most abban reménykedik, hogy az erősebb példányok nem pusztulnak majd el.

Az elmúlt időszakban számtalan szárazfű tűzhöz kellett vonulniuk a lánglovagoknak Ózd térségében. Szombaton ismét égett a hegyoldal, és sokkal nagyobb kár keletkezett, mint amilyen elsőre látszott, ugyanis rengeteg facsemetét ültettek erre a részre.

Az Ózdi Tűzoltó-parancsnokságról két fecskendővel érkeztek oltani, a helyiek segítségére a pétervásárai tűzoltók is jöttek.


Mihalóczki József azt mondja a csemetekert az erdő bölcsője. 1985 óta foglalkozik erdősítéssel, mára több mint kétszáz hektárért felel. A területet, ahol a tűz volt, az önkormányzattól bérli, annak fejében, hogy idővel egy erdőt kap vissza a felajánlott körzetért cserébe a város. A szóban forgó részt egy nyertes állami pályázatból sikerült megművelnie. Rendszeresen meggyűlik a baja a gyújtogatókkal. A Borbás völgyben lévő területe például már tizenegyszer égett le.

Sajnos minden évben volt tűzeset nem egy és nem kettő, kivétel nélkül szándékosság történt - panaszolta a tulajdonos. Volt olyan év, hogy a gazda négy parcellára osztott egy nyolchektáros területet, és minden évben külön-külön gyújtották fel őket.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy mivel a gyökereket nem érte a tűz, a csemeték újrahajthatnak. A gyengébbek viszont egészen biztosan elpusztulnak. A völgybe 2004-ben telepített nemes nyárfák törzse legalább kétméteres magasságban megperzselődött, így elképzelhető, hogy itt hamarosan kényszertermelést kell végezni.
Ózdgyújtogatás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés