Hirdetés
Hirdetés

Ózdon tovább vitáznak az útfelújításokról

| 2019. 03. 29. | 19:16:00
A városlakók is kíváncsiak voltak az ülésre.
Ózdon tovább vitáznak az útfelújításokról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öt órányi tanácskozás után, második nekifutásra sem fogadta el a képviselő-testület az útfejlesztésekre elkülönített keret felosztását – olvasható a város honlapján. A március 29-i, feszült hangulatú tanácskozáson nemcsak erről, hanem a civil keretek felosztásáról is hosszas vita alakult ki. Az ülésen a város lakossága is nagy számban képviseltette magát.

Rég nem látott lakossági jelenlét mellett tartotta meg ülését a képviselő-testület.

A tanácskozáson először az önkormányzati cégek üzleti terveit fogadták el. Kisebb vitát az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft-vel kapcsolatos előterjesztés, azon belül is a Polgármesteri Tájékoztató létjogosultsága váltott ki. Egyhangúlag megszavazták a közelmúltban felavatott sportpark eszközeinek kezelésbe adását, valamint a rendkívüli önkormányzati támogatásról szóló napirendet. A civil- és sportszervezetek, valamint egyházak támogatása hosszas vitát váltott ki. Vitális István azt nehezményezte, hogy a pályázaton résztvevő kilenc területi szervezetre jutó 445 ezer forintból 260 ezer nyolc alapítvány között oszlik el, míg a fennmaradó 185 ezret a Fidrus Péterhez köthető Tradíció és Haladás Alapítvány kapja meg.

– Akár a táblai, akár a szentsimoni, akár a szennai alapítvány önmagában háromszor annyi tevékenységet írt le. Tulajdonképpen a létező összes ünnep és esemény kapcsán ott lesz harmincezer forintból, míg az öné 185-ből. És nem az ötezer forint emelkedés a lényeg, hanem az, hogy egyáltalán emelkedett, az összes többinél stagnálás van, vagy csökkenés – mondta Vitális István, független önkormányzati képviselő. Farkas Péter Barnabás úgy fogalmazott, hogy a legtisztább, segítő szándék vezérelte őket az előterjesztés kidolgozásakor, és azt is igyekeztek figyelembe venni, hogy egy fiatalabb alapítványnak több támogatásra lehet szüksége. Fidrus Péter Vitális Istvánnak válaszolva kifejtette, nem politikai célok vezérelték az elosztást.

– Az alapítványomban egyetlen jobbikos tag sincs. Az alapítványom legtöbb esetben halmozottan hátrányos helyzetű megsegítésével foglalkozik, nekik szervezünk rendezvényeket. Azt mondja Vitális úr, hogy nem elfogadható számára, hogy 185 ezer forintot kap ez az alapítvány. Mondja ezt úgy, hogy bele sem olvasott a pályázatokba. Számomra pedig ez elfogadhatatlan, hogy úgy szól hozzá, hogy nem tudja, mit tartalmaznak konkrétan a pályázatok – fogalmazott válaszában Fidrus Péter, alpolgármester.

A civil szervezetek támogatását végül tíz igennel, négy tartózkodás mellett fogadták el. A sportszervezetek és az egyházak esetében tizenkét igen és két tartózkodás volt az arány. A folytatásban a városi rendezvényekre és a testvérvárosi kapcsolatok ápolására elkülönített keretet tárgyalták. Elfogadták a helyi drogstratégiát, illetve tájékoztatók hangoztak el a folyamatban lévő pályázatokkal kapcsolatban.

Az útfeljításokra még várni kell

Az ülés végén aztán újra napirendre kerültek a 2019-re tervezett útfejlesztések. A tervezetet ugyanis a legutóbbi, rendkívüli ülésen nem fogadták el. Több ellenzéki képviselő azt sérelmezte, hogy az azóta eltelt egy hétben sem volt egyeztetés, és kimaradt több olyan út is, amely néhány felújítandónál rosszabb állapotban van. A polgármester elmondta: a rendelkezésre álló 150 millió forintból nem lehet egyszerre mindenhol megoldani a problémát. Az ellenzéki képviselők szerint a felosztás politikai alapú, nem előzte meg politikai egyeztetés, és a városvezetés kompromisszumra sem hajlandó. Szerintük például érdemes lenne közösen bejárni a problémás területeket.

Az MSZP-s Kiss Sándor felidézte, hogy vezetésük idején minden ciklusra készült útfelújítási terv, amelyet évente felülvizsgáltak. Az állami támogatásnak köszönhetően nem csak a lakóterületeken, de még a garázssorokon is volt lehetőség aszfaltozásra. Most azonban úgy véli, az lenne a fontos, hogy egyáltalán elkezdődhessen a fejlesztés. Az útfelújításról szóló előterjesztést végül hét igen és két nem szavazattal, öt tartózkodás mellett ezúttal sem fogadta el a képviselő-testület. Az egyik legfontosabb kérdésben így az utóbbi időben megszokottnál jelentősen hosszabb tanácskozáson sem született döntés. A polgármester azzal zárta az ülést, hogy a következő héten közösen bejárhatják a területeket.

Hirdetés
Hirdetés