Sajószentpéteri az ország legjobb szakácstanulója
Molnár Szilvia, a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolája és Szakiskolája diákja nyerte szakácstanuló kategóriában az idei Szakma Sztár Fesztvált. A verseny három fordulóból állt: a válogató írásbeli vizsga teljesítésével lehetett a középdöntőbe jutni, ahol egy 30 ételből álló tételsort kaptak a versenyzők – tudtuk meg a győzestől.
– Három fogásból állt össze egy menü (előétel vagy leves, főétel és desszert) – ebből a helyszínen választottak ki egyet, mindenki ugyanazt főzte, valamint szóban is teljesíteni kellett és egy angol parbeszédet is elő kellett adni. A döntőbe továbbjutóknak két feladatuk volt: az első nap ugyanazokból az ételsorokból kaptunk meg egyet, ami a közepdöntőre kellett. Négy óra állt a rendelkezésünkre ennek elkészítéséhez. A második napon pedig e-mailben egy úgynevezett alapanyagkosár érkezett, amiben megjelölték a kötelezően felhasználandó termékeket és az ajanlottakat is, továbbá több fűszert és ízesítőt, amik közül kedvünkre választhattunk. Ezekből az élelmiszerekből kellett három féle hideg előételt készíteni. Ehhez öt óra állt rendelkezésre – sorolja a feszes versenyprogramot.
Szilvia elmondta, a konyhában a legfontosabb a tisztaság, a zsűri ezt nagyon szigorúan figyelte. – Ha magad korül nem tartasz rendet, akkor a fejedben sincs rend. Ezen kívül a fogásoknál számított a kreativitás, a tálalás, a belevitt konyhatechnológia, az anyagfelhasznalás.
Folyamatosan fejleszti magát
Arról is érdeklődtünk, az iskolában megszerzett tudásra épült-e a verseny, vagy Szilviának önmagát is képeznie kellett önszorgalomból. – Mindkettőre szükség volt a versenyen: a szóbeli résznél az iskolában tanult elméleti tudásra, a főzesnél a saját tapasztalatomra. Nagyon sok videót nézek, könyvet olvasok a gasztronómiáról, az új trendekről, folyamatosan próbálom magam fejleszteni, ami most hasznomra vált. Az iskolában kapsz egy alapot, de az kevés, hogy jó szakács legyen belőled, ahhoz folyamatos tanulásra van szükség.
A nagymama konyhája
– Már egész kiskorom óta szakács szeretnék lenni, nagymamámat mindig figyeltem a konyhában, miket készít; mindig kérdezősködtem, mi micsoda. Más munkát el sem tudnék magamnak képzelni, azaz nem is munkának fogom fel, hanem kikapcsolódásnak. Én a konyhában érzem otthon magam. Kedvenc ételem viszont nincs. A miskolctapolcai Avalon Park Ristorante éttermében vagyok szakácstanuló, ott szerettem meg igazán az olasz konyhát. Szoktam otthon főzni édesanyámnak és a húgomnak, ha időm engedi. Szeretem őket meglepni különleges ételekkel, amiket mondjuk édesanyám nem rakna le az asztalra egy vasárnapi ebédnél.
- BCSH -