Kis csúszással épülhetnek az új zempléni hajókikötők

borsodihir.hu

2019.03.13. 16:48

Kis csúszással épülhetnek az új zempléni hajókikötők
Így fognak kinézni a magyarországi nyaralóhajók (Fotó: Nicols)

A Tiszán és a Bodrogon is nagy lökést adnának a vízi turizmusnak.

Hirdetés

Eredménytelenség miatt újra kiírja a Mahart Magyar Hajózási Zrt. a Tiszán és a Bodrogon létesítendő kikötők kiviteléséről szóló közbeszerzést.

A cég, amely néhány napja a Magyar Turisztikai Ügynökséghez került, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon, Tokajban, Tiszaújvárosban, Dombrádnál, Tímárnál, Tiszalökön, Tiszacsegén, Poroszlón, Abádszalókon és Kiskörén építtet kikötőt. Ez a gyakorlatban hol konténeres úszóművet jelent irodával, vécével (Sátoraljaújhely, Sárospatak, Tokaj, Tiszaújváros), hol csak úszóművet felépítmény nélkül. 

A poroszlói, a sátoraljaújhelyi, a tímári, a tiszacsegei, a tiszalöki kikötő 2, a dombrádi, a sárospataki, a tímári, a tokaji 4 hajó megállására lesz alkalmas (utóbbi városban két kikötöt is létrehoznak). Abádszalókon 6 nagyhajó és 12 kishajó számára lesz hely, míg Kiskörén 18 nagyhajót lehet majd kikötni.

A beruházás során 3500 négyzetméter fedett, zárt tárolót, kilátót és vízi rendőrségnek helyet adó irodát szintén építenek. A kivitelező feladata az engedélyes tervek elkésztése is.

A mostani közebeszerzési eljárásban a fővárosi Újlaki Építő Kft., a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Zrt. és a szegedi KÉSZ Zrt. nyújtott be árajánlatot, de mint olvasható, a cégek által megadott ár meghaladta a rendelkezésre álló forrást.

Így kalkulálnak

Az idén próbaüzemmel induló felső-tiszai nyaralóhajózási programról Révész Máriusz kormánybiztos januárban elmondta: 2019-ben tíz francia gyártású nyaralóhajó érkezik Magyarországra. A közbeszerzési eljárást az egyetlen jelentkező, a francia Nicols hajógyár nyerte meg, a cég 1,51 milliárd forintért szállítja az első tíz hajót. Jövőre újabb tíz jármű érkezik. Az első báziskikötő Kiskörén épülhet, a második Tokajban. 2020 után a Keleti-főcsatornát és a Tisza Dombrád előtti szakaszát is bevonják az útvonalak közé.

A nyaralóhajókat az állami tulajdonú Mahart üzemelteti majd, amely nemrég került a Magyar Turisztikai Ügynökséghez. A hajókat a szezon függvényében fejenként napi 12-18 ezer forintért lehet majd foglalni, amiben a kikötés és a szállásdíj, valamint az üzemanyag költsége is benne foglaltatik – ígérték.

RaL

TiszaBodrogTiszalökberuházásDombrádTimárhajózáskikötő

Szóljon hozzá!

Hirdetés