A város pénzügyeit vitatták meg Ózdon

borsodihir.hu

2019.04.25. 13:45

A város pénzügyeit vitatták meg Ózdon

Összeült a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság.

A helyi autóbusz-közlekedésről, az Ózdi Távhő gázbeszerzéséről, valamint ingatlanok vásárlásáról és értékesítéséről is tanácskozott április 23-i ülésén a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Az egyeztetés vita nélkül zajlott, a bizottság tagjai minden előterjesztést elfogadásra javasolnak a képviselő-testületnek.

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ 2018-as beszámolóját vitatta meg elsőként a bizottság.

Az előterjesztésből kiderült, hogy tavaly 371 ezer kilométert tettek meg a helyi járatos autóbuszok, amelyeket összesen közel kétmillió utas vett igénybe. Janiczak Dávid polgármester összefoglalta a helyi buszközlekedés nehézségeit: – A közösségi közlekedés mindenhol veszteséges. Különösen egy olyan adottságokkal rendelkező városban, mint Ózd, ami egy poliphoz hasonlóan mindenfelé kinyújtja a karját. Nem elég egy vagy két járat, ami keresztülmegy a városon, hanem minden völgyből be kell hozni, és haza kell vinni az utasokat. Az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek, az autók száma jelentősen megnőtt, egyre kevesebben veszik igénybe az autóbuszokat. És elöregedő társadalomban élünk – mondta.

A bizottság tagjai közül Kiss Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi közlekedésre kapott állami támogatás évről évre csökken, míg az önkormányzat hozzájárulása egyre növekszik. Fürjes Pál arra mutatott rá, az egyes járatok kihasználtsága erősen ingadozó. Az ÉMKK jelen lévő képviselői elmondták, erre a jelenségre nehezen tudnak reagálni. – Meghirdetett menetrendünk van, amelyben nem igazán tudjuk közzétenni, melyek az erősebb napok. Ilyen statisztikánk még nincs. Most a cégnél olyan beruházás van folyamatban, amelynek keretében cserélnénk a jegykiadó gépeket újabb gépekre. Nagyon sok autóbuszhoz fog tartozni automatikus utasszámláló berendezés – tette hozzá Horváth István, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ üzemvezetője.

Az előterjesztést végül hat igennel, egy tartózkodás mellett támogatta a bizottság. A tanácskozás folytatásában megvitatták az Ózdi Távhő gázbeszerzési szerződésének megkötését, valamint a cég mérlegét, és jóváhagyták két alapítvány támogatását is.
Ózdközgyűlés

Szóljon hozzá!

Hirdetés