Országos sztrájkot hirdettek a Metrónál

borsodihir.hu

2019.04.17. 13:17

Országos sztrájkot hirdettek a Metrónál

Messze még a megállapodás.

Hirdetés

Az egész országra kiterjedő sztrájk kezdődött szerdán a Metro Kereskedelmi Kft. üzleteiben – tudatta közleményében a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). – Mivel az április 12-i, egy áruházra kiterjedő figyelmeztető sztrájk óta eltelt időben a Metro vezetésétől nem érkezett ajánlat a sztrájkkövetelések kielégítésével kapcsolatosan, ezért a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete sztrájkbizottsága újabb sztrájkot hirdetett meg – hangsúlyozták.

A sztrájk szerda déltől 16 óráig tart.

A közleményben arról is szóltak, hogy a Metro vezetősége a héten a Kelet-Pesti és a Pécsi áruházban tartott tájékoztatókat, amelyen ismertette – a korábban a munkavállalók által már elutasított – bérezési rendszer átalakítási terveit. Azonban mindkét áruházban egyértelműen elutasítók voltak a dolgozók, akik továbbra is azon a véleményen vannak, hogy a munkáltató a saját pénzükből szeretne béremelést adni.

A sztrájkbizottság tagjai továbbra is nyitottak a tárgyalásokra, de ez csak akkor tud megtörténni, ha a munkáltató hajlandó olyan ajánlattal előállni, amely érdemi választ ad a követelésekre.

– A mai akciót követően a folyamat nem áll meg. Amennyiben továbbra sem érkezik elfogadható ajánlat a munkáltató részéről, a sztrájkbizottság tagjai a földrajzi kiterjesztést követően időben is hosszabb távú sztrájk szervezésébe kezdenek – írták a közleményben. A sztrájk indulása után a cég közleményt adott ki, ebben azt írták: „a METRO Kereskedelmi Kft. tavaly már elindította a Vállalati Bérfejlesztési Programját. Ez az átlátható és tervezhető, többéves program a dolgozói visszajelzésekre, a piac pontos ismeretére, valamint a vállalat növekedéséből adódó lehetőségekre épült és széles körben elfogadott volt. A METRO három év alatt 55 százalékkal emelte a kezdő béreket, ez csak az idén eddig több mint 10 százalékos béremelést jelentett. A nagykereskedelmi lánc jelenleg a szakmai bérminimum felett 19,5 százalékkal magasabb belépő bért fizet, ami 233 333 forint.” 

A közlemény szerint a KASZ, akit egyébként bevontak a program kidolgozásába, február végén újabb, milliárdos követeléssel állt elő, aminek minden pontjára adott megoldási javaslatot a METRO vezetősége. Ezt viszont a KASZ elutasította és már az egyeztetéseket megelőzően is sztrájkra mozgósított, ma pedig déltől 16 óráig sztrájkot hirdetett meg. „Természetesen elismerve és tiszteletben tartva a munkavállalók sztrájkhoz való jogát, a vállalat vezetősége alternatív megoldásokkal mindent megtesz azért, hogy az érintett áruházakban ne legyen fennakadás” – írták.
sztrájkMETRO Kereskedelmi Kft.

Szóljon hozzá!

Hirdetés