Hirdetés
Hirdetés

A mérnöké a jövő! Együttműködik a Miskolci Egyetem és az NI

| 2019. 05. 20. | 11:22:00
stratégiai megállapodás
A mérnöké a jövő! Együttműködik a Miskolci Egyetem és az NI
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Egyetem és a National Instruments debreceni leányvállalata, az NI Hungary Kft. a magas színvonalú és a legújabb tudományos és technológiai ismeretek átadására épülő műszaki felsőoktatás, valamint a mérnökképzés kiemelt támogatása érdekében május 16-án Miskolcon stratégiai együttműködési megállapodást kötött. 

Az egyetemen tartott sajtótájékoztatón Torma András, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy az együttműködés már több mint 30 éve megkezdődött néhány, mérőkártyával és LabVIEW-val felszerelt Macintosh számítógép adományozásával. Az első konkrét megállapodás aláírására pedig az NI debreceni leányvállalatának indulásakor már sor került. A rektor hozzátette, hogy az elmúlt évtizedek során számos eszköz és szoftver adományt kaptak az oktatók és a hallgatók, de ez a mostani megállapodás új szintre emeli az eddigi kapcsolatokat. 

Az egyetem (ami idén ünnepli alapításának 70. évfordulóját) a stratégiai megállapodásnak köszönhetően öt területen kiemelten fog együttműködni a National Instruments-szel.

Az egyetem vezetője szerint bármely területet is vizsgáljuk, legyen az oktatás, a kutatás-fejlesztés, a közös pályázatok, az egyetemi infrastruktúra fejlesztése vagy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő összehangolt tevékenység, az NI-jal közösen pozitív példával tudnak szolgálni az egész felsőoktatás és ipar számára. Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja azt hangsúlyozta, hogy a mostani megállapodás újra megerősíti a felsőoktatás és az ipar kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatát. Kiemelte, hogy az egyetem nemcsak a város, vagy a régió határán belül működő cégek, hanem egy nemzetközi cég, az NI Hungary Kft. számára is vonzó lehet. Elmondta, hogy ennek a kiváló kapcsolatnak köszönhetően az amerikai cég és az egyetem villamosmérnök hallgatói közösen tudnak bekapcsolódni olyan nemzetközi projektekbe is, mint a Svájcban működő CERN.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője szerint a Miskolci Egyetemnek országosan is jó híre van, annyira konstruktív és rugalmas a kapcsolata az iparral.

Ennek bizonyítéka, hogy a debreceni cég 2001-es alapítása óta folyamatosan tud fejlődni az együttműködés. Az ügyvezető bejelentette, hogy a megállapodás aláírása mellett több, mint 16 millió forint értékben szoftveradománnyal támogatják a felsőoktatási intézményt. Nagyon jó helyre kerül ez a segítség – hangsúlyozta Ábrahám László –, mert az NI munkavállalói közül egyre többen itt, a Miskolci Egyetem Villamosmérnöki karán végeztek. A mai munkaerőpiaci helyzetben pedig létkérdés, hogy a világszínvonalú eszközöket és programokat minél jobban és minél több helyen alkalmazzák az oktatásban és a kutatásban.

Hirdetés
Hirdetés