Hirdetés
Hirdetés

Őket választotta a borsodi közönség

| 2019. 05. 26. | 16:42:00
Helyben teremtenek értéket.
Őket választotta a borsodi közönség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolci, tiszaújvárosi, putnoki és sátoraljaújhelyi szervezet lett a MOL Helyi Érték programjának győztese Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Egressy Béni Alapítvány „Zeneszánsz” Zenés Vigasságok elnevezésű pályázata, az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért Kiskertek létesítése az óvodában-magas ágyások formájában című pályázata, illetve a Gömöri Népfőiskolai Egyesület Divatba hozzuk a múltunkat!, valamint az Eötvös József Börtönügyi Egyesület A nagy háborúk nyomában – fedezd fel a 75 évvel ezelőtti sátoraljaújhelyi emlékeket! című pályázat kapta a legtöbb közönségszavazatot a benzinkutakon, így ők lettek a MOL Helyi Érték programjának győztesei. A nyertes szervezetek egyenként félmillió forintos támogatásban részesülnek.

A nyertes borsodi projektekről

EGRESSY BÉNI ALAPÍTVÁNY
„ZENESZÁNSZ” ZENÉS VIGASSÁGOK (MISKOLC)

A gyermekes családoknak kínálnak egyedi szabadidős programot és egyben megismertetik velük a Miskolci Egressy Béni Zeneiskolát. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a zenetanulás jellemformáló, mind a személyiségre, mind pedig az egész életvitelre hatással van. A szervezet célja, hogy minél több szülő tisztában legyen ezzel és minél több gyermek megtapasztalja ezt. A „Zeneszánsz” Zenés Vigasságok c. rendezvényen lehetőség lesz az oktatott hangszerek kipróbálására; felmérik a jelentkezők zenei hallását, ritmusérzékét; zenei vetélkedőt és reneszánsz táncházat szerveznek. Növendékek, tanáraik és meghívott vendégeik műsort adnak.

ALAPÍTVÁNY TISZAÚJVÁROS GYERMEKEINEK EGÉSZSÉGÉÉRT
KISKERTEK LÉTESÍTÉSE AZ ÓVODÁKBAN 

Az egészséges életre, a környezettudatosságra való nevelést az óvodákban kell elkezdeni. Kihasználják a gyermekekben rejlő természetes tudásvágyat és tenni akarást: kis zöldségeskerteket alakítanak ki az óvodákban magas ágyások formájában, melléjük komposztálókat terveznek a környezettudatosság jegyében. Az így elültetett zöldségeket a gyermekek az óvónők és szakemberek segítségével gondozzák és így a gyerekek megismerhetik az örömet, amit a saját maguk által megtermelt zöldség jelent.

GÖMÖRI NÉPFŐISKOLAI EGYESÜLET
DIVATBA HOZZUK A MÚLTUNKAT! (PUTNOK)

Az egyesület célja a gömöri térség hagyományos kézimunkáinak megőrzése és továbbfejlesztése. A Gömöri vert csipke és a Gömöri csomós hímzés elnyerte az Aggtelki Nemzeti Parki Termék védjegy címét. A Gömöri csomós hímzést kézimunka tanfolyamon tanítják meg elsősorban a fiatal nyugdíjasoknak, a közfoglalkoztatásban dolgozóknak, valamint az érdeklődő középiskolásoknak. A hímzési technikát a Népfőiskola tagjai mutatják meg, akiknek munkái kiállításokon is szerepeltek. A tanfolyam közösségépítő, de a hímzéseket a későbbiekben értékesíteni is lehet.

EÖTVÖS JÓZSEF BÖRTÖNÜGYI EGYESÜLET
A NAGY HÁBORÚK NYOMÁBAN (SÁTORALJAÚJHELY)

Az egyesület kezdeményezésére jött létre 2017-ben a „Nagy háborúk nyomában” c. történelmi tanösvény, amely a két világháború sátoraljaújhelyi helyszíneit kapcsolja össze. 2018-ban az I. világháború befejezésének 100. évfordulóján bejárták a tanösvény I. világháborús állomásait. A nagy sikerrel megrendezett séta folytatásaként 2019-ben a II. világháborús helyszíneket mutatják be, abból az alkalomból, hogy 75 éve, 1944‑ben fejeződött be a II. világháború Sátoraljaújhelyen. A hagyományos séta elsősorban a középkorú és idősebb helyi lakosoknak szól. A középiskolás diákok számára a tanösvény állomásaihoz kapcsolódva geocaching játékot szerveznek, vonzóbbá téve számukra az ismeretek megszerzését.

Hirdetés
Hirdetés