Hirdetés
Hirdetés

Sokat tehetnek a miskolciak a szúnyogok ellen

| 2019. 05. 26. | 16:08:00
Környezetbarát készítmény kerül a tenyészőhelyek vizébe.
Sokat tehetnek a miskolciak a szúnyogok ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolc közterületein folytatódnak a tavaszi munkák. A takarítás, a virágágyások rendbetétele, a fa- és cserjepótlás és a fűnyírás mellett ezen a héten is irtják a szúnyogokat – téjékoztatott a városháza.

Az enyhe téli, a korai, átlagostól melegebb, majd a jelenlegi váltakozó és csapadékban bővelkedő tavaszi időjárás rendkívül kedvező feltételeket biztosít a szúnyogok számára. Az országos szintű védekezés mellett Miskolc is kiemelt figyelmet fordít a csípőszúnyog kártevők számának alacsony szinten tartására.

A szúnyogok elleni védekezés stratégiája a megelőzésen alapul, ami a felmérések adatainak kiértékelése után, optimális időben elvégzett biológiai védekezéssel, szúnyoglárva irtással valósul meg. Áprilisban és májusban, a hónap elején már szükség volt a földi védekezésre, a biológiai szúnyoglárva irtásra. A védekezés során olyan környezetbarát készítmény kerül a tenyészőhelyek vizébe, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, más élőlényekre és a környezetre ártalmatlan.

A májusra jellemző csapadékos időjárás kedvez a csípőszúnyog lárvák fejlődésének, ezért május 23–26 között, immár harmadszor is elvégzik a biológiai szúnyogirtást Miskolcon.

A szúnyogok elleni védekezés, melynek része a tenyészőhelyek folyamatos felmérése, október 15-ig tart.

A városi és az országos védekezés mellett egyénileg is tehetünk a szúnyoglárvák ellen. Esős időjárás során a csapadékgyűjtők – például hordók, kádak – megteltek, ezek kiváló feltételeket nyújtanak a csípőszúnyogoknak petéjük lerakására, otthont adva a szúnyoglárváknak, majd később kifejlődésüknek. Az összegyűjtött csapadékvizet használjuk fel, ne tároljuk hosszú ideig, vagy a tárolók tetejét szúnyoghálóval zárjuk le.

Hirdetés
Hirdetés