Hirdetés
Hirdetés

Tragikus véget ért a horgászat Vadnán

| 2019. 05. 15. | 12:09:00
Fogházba kerülhetnek a vádlottak.
Tragikus véget ért a horgászat Vadnán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt három férfi ellen vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt. Az egyik vádlott 2016 júniusában egy gazdasági társaság vezetőjeként hét csónakot bérelt egy másik gazdasági társaságtól azért, hogy a Vadna külterületén lévő horgásztavon horgászóknak ezer forint napi díj ellenében bérbe adja azokat. A csónakkölcsönzést a vádlott társára bízta, akit gondnoki munkakörben foglalkoztatott – áll az ügyészség közleményében.

A harmadik vádlott 2017 szeptemberében két férfival – köztük a későbbi sértettel – horgászni indult, kibérelt egy alumínium, kétszemélyes csónakot, amely nem volt hajózásra alkalmas állapotban. A bérbe vett csónak ugyan képesítés nélkül vezethető, azonban csak az vezetheti, aki tizennegyedik életévét betöltötte, tud úszni, kellő gyakorlattal rendelkezik, ismeri a hajózási szabályzatot, és az igénybe vett vízterület sajátosságait. A csónak üzemképességének az is feltétele, hogy elárasztott állapotban is biztosítsa a benne ülők fenntartásához szükséges hajtóerőt, és rendszeresíteni kell hozzá mentőmellényt.

A gondnoki munkakörben dolgozó vádlott ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyta, felszerelés hiányában, üzemképtelen állapotban adta bérbe a csónakot.

A vádlott a későbbi sértettel horgászat közben szeszesitalt fogyasztott, ittas állapotba kerültek, majd az esti órákban a vádlott beevezett a tóba, amely 15 méter átlagos mélységű. A parttól 120-130 méterre kihelyezett bójánál fogott egy halat, amelyet merítőszákkal akartak kiemelni. A vádlott a csónak vezetését átengedte a sértettnek, aki tovább evezett, majd mindketten felálltak a csónakban, ami ettől megbillent és felborult, és mivel nem voltak gyárilag kialakított légtartályai, elmerült. A mentőmellény nélküli vádlott és a sértett nem tudtak megkapaszkodni a csónakban, a vádlott a partra úszott, a sértett vízbe fulladt. Testét másnap a mentőcsoport munkatársai a parttól 120-130 méter távolságban, a tó fenekén találták meg.

Hirdetés
Hirdetés