Hirdetés
Hirdetés

Fontos fejlemény a diósgyőri vár újraépítésében

| 2019. 06. 05. | 20:02:00
Itt az ajánlatkérés, 20 hónap lesz a munkára.
Fontos fejlemény a diósgyőri vár újraépítésében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megjelent a diósgyőri vár rekonstrukciójának második és harmadik ütemének kivitelezésére szóló ajánlatkérési felhívás.

A Közbeszerzési Értesítőben leírtak szerint a második ütemben a belső vár nyugati palotaszárnyának első emeletét építik vissza az ötszögű bástyával. Az északnyugati torony mellett lépcsőházi torony születik egy megkerülő rámpával, így a kilátóként is hasznosuló legfelső szintek könnyebben elérhetők lesznek. Ezen túlmenően a délnyugati „csonka torony” visszaépítendő részében felvonót alakítanak ki a zárt kilátószint akadálymentes megközelítésére.

A harmadik ütem a külső vár teljes rekonstrukcióját foglalja magában: a Királynék kertjét a középkori történeti kertépítészeti technikák felhasználásával, ikertornyokat és várfalsétányt, konyhaépületet, díszkivilágítást. A beruházók a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és a miskolci önkormányzat.

Mint arról a Borsodihír.hu írt, egy múlt év végi kormányhatározat szerint az állam tízmilliárd forint költségvetési többlettámogatást ad a diósgyőri vár rekonstrukciójára. Így a miskolci önkormányzatnak a Modern Városok Programban korábban bíztosított 10,19 milliárd forinttal együtt több mint 20 milliárdos forrás áll rendelkezésre a történelmi erődítmény újraépítésére.

Hirdetés
Hirdetés