Hirdetés

Íme a 7 legikonikusabb trófea a sportban

civishir.hu

2019.06.26. 12:16

Íme a 7 legikonikusabb trófea a sportban

Összeszedtük a legikonikusabb trófeákat, melyek sokunkat inspirálhat.

Hirdetés

Talán nincs is jobb érzés annál, amikor magasba emelhetjük a jól megérdemelt díjat, jelen esetben különböző sportok esetében az eltérő trófeákat. A hosszas felkészülés és nagy küzdelem után ez az érzés felbecsülhetetlen egy élsportoló számára, de még azok számára is, akik csupán hobbi szintén űznek egy-egy sportot.

Labdarúgó-világbajnokság

A négy évenként rendezésre kerülő labdarúgó-világbajnokság végén a győztes csapat kapja meg a gyönyörű trófeát, mely 18 karátos aranyból készül. Stabilimento Artistico Bertoni tervezte ezt a kupát, majd először az 1974-es világbajnokságon került a nyilvánosság elé. A design tekintetében is rendkívül egyedülállónak mondható, ugyanis két emberi alak tartja a földgömböt. Ez a legismertebb és legnépszerűbb trófea az összes sportág között.

Küzdelem a hamvakért – The Ashes

A krikett sportág legnagyobb presztízsű összecsapásának alkalmával nem csillogó aranyérmekért folyik a küzdelem, hanem egy urnányi hamuért. Az Anglia-Ausztrál krikett meccsek egészen 1882-ig nyúlik vissza, amikor is az ausztrálok 7 futással győzték le az angolokat. Eme vereség után feladott valaki egy hirdetés az újságban, miszerint az angol krikett halott, és a hamvakat Ausztráliába szállítják. Majd ezután a visszavágón az angol csapat legyőzte saját földjén az ausztrálokat, így emlékül elégették a kapukat, és a hamvakat egy urnában hazavitték. Így történt tehát, hogy 1882 óta a széria győztese vándorkupaként megkapja ezt a bizonyos urnát. A Betfair szerint a krikett az egyik legközkedveltebb sportágnak számít Angliában, amelyre természetesen már fogadni is lehet.

Wimbledon (férfi egyes döntői)

Elsőként 1877-ben jelent meg ez a jellegzetes wimbledoni trófea, melyet a férfi egyes döntősei közül a győztes vehet át. Aranyozott ezüstből készül ez a trófea, mely óriási sikernek számít azok számára, akik valaha átveszik ezen a neves versenyen. 1893 óta pedig a győztes az eredeti trófea replikáját kapja meg, de a győztes nevét belegravírozzák az eredeti műtárgyba.

Webb Ellis trófea (rögbi)

A Webb Ellis trófea az első Rögbi Világbajnokságon került bemutatásra. Az ekkor használt trófea egy 1906-os londoni Carrington and Co ezüst darab volt. Az 1987-es világbajnokságra viszont már egy „Garrard&Co” által készített trófeát fontolgatott a bizottság, amelyet végül mindenki elfogadott, majd pedig a Webb Ellis nevet adták neki, hiszen őt tekinthetjük a rögbi sport feltalálójának.

Claret Jug trófea (golf)

A legnagyobb golf hagyományokkal rendelkező versenyt, a British Open-t először 1860-ban rendezték meg, amit a szigetországban még ma is egyszerűen „The Opennek” neveznek. Egészen 1873 óta az ezüst Claret Jug trófeáért megy a küzdelem, amely különleges stílusát és formáját az edinburghi „Mackay Cunningham & Company” tervezett meg. Az eredeti trófeát 1928-ban múzeumba helyezték, de később készítettek egy replikát, amelyet azóta is használnak. A replika trófeára viszont az összes győztes nevét belegravíroztatják, s a győztes csak a következő évi versenyig tarthatja magánál.

Olimpiai aranyérem

A legelső Olimpiai játékok Görögországban, Athénban került megrendezésre 1896-ban. Később, 1904-ben jelentek meg a mai olimpiai érmek (arany, ezüst, bronz), melyeket minden győztes megkaphat a tradíciók követésének jegyében.

Világbajnoki öv (boksz)

Noha ma nincs oly nagy jelentősége a világbajnoki övnek, mint például Muhammad Ali idejében, ugyanis gyakorlatilag négy nehézsúlyú övet lehet megnyerni adott kategóriákon belül. Sajnos emiatt nincs olyan nagy kultusza, mint egy trófeának vagy medálnak. Ennek ellenére természetesen óriási dolog, ha valaki boksz világbajnokságon vesz részt, netán még győztesként is végez.

Betfair

Hirdetés

Szóljon hozzá!