Megvan, mikor kezdődik a kampány

borsodihir.hu

2019.07.28. 10:19

Megvan, mikor kezdődik a kampány
Az önkormányzati választást október 13-án tartják

Önkormányzati választás: eldördült a startpisztoly.

Hirdetés

Azzal, hogy a köztársasági elnök október 13-ra írta ki az önkormányzati választásokat, az is eldőlt, hogy augusztus 24-én (az esemény előtt 50 nappal) kezdődhet hivatalosan a kampány. 

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az InfoRádiónak adott interjújában emlékeztetett, a jelölő szervezetek már bejelentkezhetnek a területileg illetékes választási bizottságnál. Miután a július 26-án a Magyar Közlönyben megjelent, az NVI már elindította a névjegyzékek vezetését. A jelöltek és a jelölő szervezetek szeptember 9-ig adhatják le az induláshoz szükséges ajánlásokat.

A választást megelőző 75. napon (július 30.) a Nemzeti Választási Bizottságnak ki kell tűznie a nemzetiségi választást szintén október 13-ára.

Minden településen a választópolgárok szavaznak egy polgármesterjelöltre és a képviselő-testületre. Ha 10 ezer lakos alatti a település, akkor úgynevezett egyéni listán. A megyei jogú városok kivételével a választók a megyei képviselő-testületre is szavaznak. 
Budapesten külön főpolgármesterre is szavazni kell a kerületi polgármestereken és kerületi képviselő-testületeken kívül.
Azokon a településeken, ahol nagyobb számban választanak nemzetiségiek, kaphatnak egyéni nemzetiségi jelöltre szavazólapot, megyei testületre és országos testületre is.
választás

Hirdetés

Szóljon hozzá!