Hirdetés
Hirdetés

Mentsük meg a zilizi ezeréves fát!

| 2019. 07. 23. | 01:07:00
Minden szavazat számít.
Mentsük meg a zilizi ezeréves fát!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeréves fát szeretnének megmenteni Borsod megyében. A tölgy állítólag olyan öreg, hogy már II. Rákóczi Ferenc is hozzá kötötte a lovát.

A 351 lelkes, apró borsodi községben, Zilizen mindenki ismeri az ezeréves tölgy történetét - számolt be róla az RTL Klub. A falu nevezetessége igazi túlélő. Többször csapott már bele villám, és csupán néhány ága van meg. A falu szeretné megmenteni a már természetvédelmi értékként számon tartott tölgyfát, ezért benevezték az idei Év Fája versenyre.

Az ezeréves tölgy 2010-ben, egy villámcsapás miatt majdnem elpusztult. Környéke mindig közösségi tér volt. Télen szánkóztak a körülötte lévő dombokon, tavasszal majálisoztak alatta, fiatalok és gyerekek találkozóhelye volt. A hatvanas években egy idős tudós érkezett a munkatársaival a településre, hogy műszerekkel mérjék be a fa életkorát.

Az öreg tölgyet az önkormányzat nevezte az idei Év fája versenyre, a szakmai zsűri pedig beválasztotta a 15 döntős közé. Októberig lehet rá szavazni az interneten. Ha nyernek, egészségügyi felmérésben részesülhet a nevezetesség, valamint speciális ápolást is kaphat. Így abban bíznak, hogyha a fának sikerülne megnyernie a versenyt, akkor adhatnának neki még néhány évet.

 

 

A lakosság szeretné, hogy az öreg tölgy minél tovább éljen. Az Év Fája szavazás itt található, ahol voksolni is lehet az ősi fára.

Hirdetés
Hirdetés