Hirdetés
Hirdetés

Nem akármilyen házat építenek miskolci egyetemisták

| 2019. 07. 27. | 11:01:00
Biobeton, vályogrost, szolárcserép, mozgatható szobaegységekkel és szuperszigetelés.
Nem akármilyen házat építenek miskolci egyetemisták
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyt tartanak Szentendrén. A 10 versenyző csapatnak 14 nap alatt az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony mintaházakat kellett létrehozni – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára az MTI-t.

György László hozzátette: az egyetemistákból és tanáraikból álló csapatok, több mint 400 versenyző, a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi versenyen közel nulla energiafelhasználású házakat építettek, amelyek a legmodernebb technológiákat ötvözik, környezetileg fenntarthatóak. Az eredményhirdetés vasárnap lesz.

Az államtitkár kiemelte: Magyarországot önálló csapatként a BME csapata, konzorciumban pedig a Miskolci és a Pécsi Egyetem képviseli egy algériai egyetemmel.

A Solar Decathlon Europe 2019 fő versenytémája a meglévő épületállomány felújítását helyezi fókuszba, ami praktikus válaszokat adhat a meglévő panelház-állomány korszerű és energiahatékony megújulásának kérdésére, életciklusuk meghosszabbítására.

Mint mondta, a versenyt tökéletes lehetőségnek tartja a nemzetközi trendek átvételére és a legfrissebb fejlesztések megismerésére, amiből hosszú távon nem csak a szakma profitálhat. A magyar építők és az építtetők a versennyel létrejövő szentendrei mintaházparkban megismerhetik és megtanulhatják a legújabb megoldásokat.

A létrejött látogatóközpont modern skanzenként szeptember 29-ig áll nyitva az érdeklődők részére Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában.

Hirdetés
Hirdetés