Hirdetés

Több ezer táborozó Sátoraljaújhelyen

MTI

2019.07.17. 05:44

Több ezer táborozó Sátoraljaújhelyen
Illusztráció

Külföldről is érkeznek fiatalok.

Hirdetés

Hirdetés

Négy kontinens tizenöt országából érkezett Sátoraljaújhelyre az a mintegy 350 fiatal, aki részt vesz a Rákóczi Szövetség tíznapos táborában.

A diaszpóra program keretében ezer fiatal érkezik Magyarországra évente, valamint a magyar közösségek hétvégi iskoláiban oktató pedagógusok, intézményvezetők közül százat láttak vendégül idén Budapesten a hétvégi magyar iskolák második találkozója keretében. A Kőrösi Csoma Sándor-program segítségével idén is 150 ösztöndíjas utazhat az anyaországtól távoli magyarok csoportjaihoz. Emellett a világ minden tájánmás elérhetők különféle pályázatok a magyar közösségek számára.

A másfél hónapja megnyílt sátoraljaújhelyi rendezvényközpontban idén 4500 fiatal táborozik. A diaszpóra mellett a Kárpát-medencéből, valamint az anyaországból is érkeznek majd táborozók.

A mostani táborba összesen 15 országból, így például Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából, Új-Zélandról, Franciaországból, Nagy-Britanniából érkeztek 10 és 28 év közötti fiatalok. A táborban néptánc, anyanyelvi és sporttémájú programokat szerveztek a résztvevőknek. Ezenkívül kirándulnak a Felvidékre, Sárospatakra és megtekintik majd a Parlamentben a Szent Koronát is.

A tábor helyszínének a környékén jól megismerhető a magyarság története: Karosban jelentős honfoglaláskori leleteket találtak, Vizsolyhoz és Károli Gáspárhoz kötődik a Biblia első teljes magyar nyelvű fordítása és kinyomtatása, Sárospatakon született Szent Erzsébet, itt találhatók a Rákóczi-család egykori birtokai, itt tanult Kossuth Lajos, itt reformálta meg a magyar nyelvet Kazinczy Ferenc és a térség bővelkedik várakban is.
diákokRákóczi Szövetségdiaszpóratábor

Hirdetés

Szóljon hozzá!