Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A miskolci építész fia világsztár lett, és most hetvenéves!

| 2019. 08. 13. | 14:07:00
Több mint százmillió lemezt adott el világszerte.
A miskolci építész fia világsztár lett, és most hetvenéves!
Hirdetés
Hirdetés

Mark Knopfler, az egykori Dire Straits gitárosa, énekese 70 éve, 1949. augusztus 12-én született a Glasgow-ban. Skót vér nincs benne, édesanyja angol, édesapja Knöpfler Ervin építész pedig magyar zsidó, aki 1939-ben – érezvén a veszélyt – Miskolcról telepedett ki Skóciába.

Mark még gyerek volt, amikor a család Newcastle-be költözött, később ott alapította az első iskolai zenekarát Jimi Hendrix és Django Reinhardt. Felcseperedvén Leedsben újságírást tanult, és a helyi Yorkshire Evening Postnál gyakorolta a szakmát.

A szintén gitáron öccsével, Daviddel és két barátjával, John Illsley basszusgitárossal és Pick Withers dobossal Cafe Racerst néven alapítottak együttest 1977-ben Londonban, de a banda már az első stúdiófelvételkor a Dire Straits (a tönk szélén) nevet viselte. 

Mark Knopfler manapság...
 

Már az első, 1978-ban megjelent, különböző stílusokat ötvöző lemezük hatalmas siker lett világszerte, mint ahogyan az összes többi a csapat 1995-ös felbomlásáig. Több mint 100 millió lemezt adtak el világszerte, ezzel az egyik legsikeresebb formáció a rockéletben.

Mark Knopfler a Dire Straits után legendás előadóknak írt dalokat, filmzenéket is szerzett, illetve szólókarrierjét egyengette. Ötször tüntették ki a zenészeknek járó legnagyobb elismeréssel, a Grammy-díjjal.

Először 1985-ban hozta el a Dire Straits-t Magyarországra, és nagysikerű koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban. Azóta többször is fellépett nálunk, immár a szólólemezeinek turnéállomása volt rendszeresen a magyar főváros.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés