Aratják a kendert Ózdon

Ózd.hu

2019.09.23. 19:43

Aratják a kendert Ózdon
Fotó: Ózd.hu

Idén már 12 hektáron termelik.

Megkezdték az ipari kender aratását az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. Országosan mintegy kétszáz hektáron termesztenek ilyen növényt, ez Ózdon 12 hektáron található. Az intézmény dolgozói igyekeztek egy olyan termesztési technológiát kialakítani, amivel a kézi és gépi erőt kombinálva tudják a vetőmagot megfelelő minőségben előállítani - írja az Ózd.hu.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai tavaly kezdték el termeszteni az ipari kender vetőmagot egy háromhektáros mintaterületen. Az idén ezt kibővítették 12 hektárra. Az egyik terület a Piszkor-völgyben, a másik helyszín a Kajla-völgyben található.

Az ipari kender sokoldalú felhasználása miatt egyre keresettebb a piacon. A kenderrost a textilipar alapanyaga, magját, illetve az abból préselt olajat és a magpréselés után megmaradt alapanyagból kinyert fehérjét és lisztet pedig élelmiszerként vagy takarmányként hasznosítják. Kiváló hőszigetelő és tűzálló képessége miatt a kenderrostból építőanyagokat gyártanak, de a gyógyszeripar is érdeklődik iránta. Ózdon kikísérleteztek egy olyan termesztési technológiát, amelyet a közfoglalkoztatási programokban lehet alkalmazni. A gépi és kézi erőt kombinálva magas terméshozamot érnek el.

Magyarországon 15 kenderfajta lelhető fel, a helyi termesztés mindenféle jogszabálynak megfelel, pszichoaktív hatóanyag tartalma 0,2 százalék alatt van, és az Európai Unió fajtajegyzékében is szerepel. Egyébként a területre sok érdeklődő ellátogatott, Kanadából és a Nemzetstratégiai Kutatóintézettől is voltak érdeklődők a termesztéstechnológiát szemlézni és az ültetvényt megnézni. A learatott ipari kender útja innen a szárítóba vezet, ott kiválogatják a magokat géppel, amelyet majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőriz. Idén 4-5 tonna termésre számítanak.

Ózdkender

Szóljon hozzá!

Hirdetés